Fico: Nevidím rozdiel medzi mŕtvym vojakom v Normandii a mŕtvym ruským vojakom

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 18:10 • 2 min
Fico: Nevidím rozdiel medzi mŕtvym vojakom v Normandii a mŕtvym ruským vojakom

BRUSEL – Slovenský premiér Robert Fico nevidí rozdiel medzi mŕtvym vojakom v Normandii a mŕtvym ruským vojakom počas 2. svetovej vojny. Reagoval tak na diskusiu okolo možnej účasti pozvaných európskych lídrov na oslavy 70. výročia jej ukončenia v Moskve.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že na konci dňa nájdeme nejaké riešenie, aby sa Európa mohla veľmi zodpovedne a normálne postaviť k historickému faktu 70. výročiu ukončenia 2. svetovej vojny a pravdepodobne aj k tomu, že niekto má a niekto nemá záujem sa týchto osláv zúčastniť," uviedol dnes po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

 

Poukázal na spôsob, akým to vyriešila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá sa vojenskej prehliadky 9. mája v Moskve nezúčastní, ale spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom neskôr položí veniec k hrobu neznámeho vojaka.

 

"Aký je rozdiel medzi padlým vojakom v Normandii a padlým ruským vojakom na Slovensku? Prečo máme ignorovať históriu?" zamyslel sa, pričom nepovažuje za správne, aby sa z obetí 2. svetovej vojny, ako aj osláv jej ukončenia robili politické nástroje.

 

Komentovať rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku v tejto veci nechcel. Kiska tento týždeň oznámil, že do Moskvy, kam ho pozval Putin, nepocestuje. Urobil tak pre udalosti na Ukrajine a Kryme. Pamiatku padlých vojakov si chce uctiť zapálením sviečok na čo najviac vojenských cintorínoch na Slovensku.

 

Fico avizoval, že EÚ k účasti alebo neúčasti v Moskve nebude prijímať žiadne spoločné stanovisko. Podľa neho je ešte stále priestor na diskusiu. Upozornil na existujúcu serióznu dohodu o tom, že každá krajina má právo na svoje nazeranie na históriu. "A ja historické fakty nebudem prekrucovať. A už vôbec nepatrím medzi tých, ktorí by ignorovali skutočný vplyv Červenej armády na ukončenie 2. svetovej vojny. Takže ja to mám hodnotovo dávno vyriešené," dodal.

 

Moskva pozvala na oslavy hlavy štátov a vlád mnohých krajín, ako aj predstaviteľov vedenia medzinárodných organizácií. Svoju účasť zatiaľ prisľúbili predstavitelia 26 krajín. Do Ruska nepocestuje napríklad britský premiér David Cameron ani predseda Európskej rady Donald Tusk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona