Fico nespochybňuje nikoho, kto bol zvolený v priamych voľbách

NETKY.SK • 30 November 2013, 15:01 • 2 min
Fico nespochybňuje nikoho, kto bol zvolený v priamych voľbách

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico výsledky krajských volieb rešpektuje a nespochybňuje nikoho, kto bol zvolený v priamych voľbách.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu. Marian Kotleba je podľa neho župan, ako ktorýkoľvek iný. "Teraz už je na zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), aký mechanizmus spolupráce zavedie, a to je jeho povinnosťou," poznamenal. Ako ďalej povedal, akékoľvek žabomyšie spory by nemali význam. "Preto verím, že spolupráca sa nájde a kraj bude šlapať ďalej," uviedol. Voľby však boli podľa jeho slov poznačené mimoriadne nízkou účasťou. "Preto je na mieste otázka, čo urobíme s VÚC, to je prvý záver, ktorý ma zaujíma," povedal. Ako doplnil, je legitímne ponúknuť nový obraz VÚC, zníženie ich počtu ako aj počtu poslancov. Fico chce o tom hovoriť s opozíciou, pretože VÚC musia zatraktívniť. Dôležitá je podľa neho otázka kompetencie vyšších územných celkov. "Ide o to, či budú nezávislé alebo bude štát môcť vstupovať do ich rozhodovacích procesov," povedal v Sobotných dialógoch.

Jedným z riešení rómskej otázky je podľa neho zákon o dávkach v hmotnej núdzi. "Keď je niekto evidovaný ako nezamestnaný a poberá dávku v hmotnej núdzi, bude musieť odpracovať 32 hodín verejnoprospešných prác za mesiac. Pokiaľ nebude podmienky napĺňať, dávka sa bude krátiť a odnímať," vysvetlil Fico. Zároveň dodal, že s tým súvisí aj bezúhonnosť, pretože ak niekto robí problémy, nebude mať nárok na pomoc zo strany štátu. "Je ľahké niečo povedať, no treba to aj zrealizovať, preto musí existovať úzka spolupráca samosprávy so štátom. Ľahko sa dá čokoľvek zakričať," poznamenal. Zákon o dávkach v hmotnej núdzi tak bude vyvíjať tlak na ľudí, ktorí sú problémoví, pretože najskôr by mali byť povinnosti, potom práva. "Niektorí si to však otáčajú," dodal. Treba podľa Roberta Fica jasne povedať, že situácia s Rómami je neštandardná a dlhodobo zanedbávaná, preto v tejto problematike pomôžu len neštandardné metódy. "Keby sme však pristúpili k nejakým radikálnym krokom, mimovládne organizácie budú kričať a my by sme boli na hrane ľudských práv a v silnom rozpore s Európskou úniou," dodal predseda vlády v Sobotných dialógoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies