Fico: Nepredpokladám, že na summite prijmeme konkrétne rozhodnutia

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 16:14 • 2 min
Fico: Nepredpokladám, že na summite prijmeme konkrétne rozhodnutia

BRUSEL - Premiér Robert Fico nepredpokladá, že sa na dnešnom mimoriadnom summite v Bruseli prijmú konkrétne rozhodnutia v súvislosti s prílevom nelegálnych migrantov do Európy.

slovakia

left justify in out

"Dá sa očakávať, že prijmeme len spoločné stanovisko," avizoval pred začiatkom zasadnutia.

 

Schôdzku zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk v reakcii na tragédiu z konca minulého týždňa, keď v Stredozemnom mori zahynulo odhadom 900 utečencov.

 

Fico podporuje, aby sa v rámci spoločnej obrannej politiky únie robili aktivity na vyhľadanie a likvidáciu lodí, ktoré sa využívajú na pašovanie utečencov. "Zníži sa tým kapacita rôznych kriminálnych živlov na prevoz ľudí zo severnej Afriky do Európy," domnieva sa.

 

Slovensko tiež podporuje posilnenie činnosti agentúry na ochranu vonkajších hraníc (FRONTEX). Očakáva sa, že európski politici odsúhlasia zvýšenie jej rozpočtu z troch na šesť miliónov eur mesačne.

 

Rezonovať by však mala otázka možného premiestnenia migrantov do členských štátov EÚ. "Tu budeme presadzovať prvok dobrovoľnosti, a to sa týka všetkých členských štátov Vyšehradskej štvorky," avizoval Fico s tým, že so zavedením povinných kvót by museli súhlasiť všetky krajiny EÚ. Podľa neho v možnom presídľovaní na základe distribučných kľúčov môže mať dosť silný hlas Maďarsko, ktoré malo problém s náporom migrantov z Kosova a Albánska. "Dobrovoľnosť má momentálne prevahu v členských štátoch, to znamená, že každá krajina zváži svoje možnosti, ale najmä to, či je konečným miestom pre migrantov," dodal.

 

Členské krajiny sú však pripravené materiálne pomôcť prijímacím centrám v štátoch na juhu Európy, ktoré čelia najväčšiemu náporu nelegálnych migrantov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies