Fico nemusí poslancom vysvetľovať Jahnátkove nominácie

NETKY.SK • 15 Október 2013, 13:54 • 2 min
Fico nemusí poslancom vysvetľovať Jahnátkove nominácie

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico do parlamentu nebude musieť predložiť správu o tom, ako chce zabrániť rozšíreniu "komjatického syndrómu" pri obsadzovaní vysokých pozícií v štátnej správe.

slovakia

left justify in out

Pri schvaľovaní programu 25. schôdze o to žiadal poslanec za OĽaNO Ján Mičovský, predseda parlamentu o jeho návrhu nedal hlasovať. Neskôr o to procedurálnym návrhom Mičovský požiadal opäť, poslanci Smeru-SD návrh zamietli.

Šesť výberových konaní, na ktorých bolo dohromady šesť uchádzačov, všetci uspeli a dostali vedúce funkcie. Takto podľa denníka Sme vyzerali konkurzy na posty na ministerstve pôdohospodárstva, ktoré obsadili rodáci a príbuzní Ľubomíra Jahnátka. Šéfmi sa po „vnútorných výberových konaniach zverejnených na intranete ministerstva“ stali synovec ministra Lukáš Peško, ministrova neter Petra Bohunová, Komjatičan Marek Gocník, švagor šéfky Smeru v Komjaticiach Gabriel Jaššo aj šéf tlačového odboru – tiež bývalý Komjatičan – Peter Hajnala. Ľudia z Jahnátkovej blízkosti už pred výberovými konaniami funkcie zastávali, no boli len dočasne poverení ich výkonom. 

Poslanci vládneho Smeru-SD zamietli všetky opozičné návrhy na doplnenie programu. Neuspel návrh Richarda Vašečku (OĽaNO), podľa ktorého mal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podať informáciu o prijímaní strategických dokumentov prijímajúcich rodovú ideológiu. Poslanec za KDH Pavol Zajac nepresadil, aby minister vnútra Robert Kaliňák do parlamentu predložil správu o stave vyšetrovania pádu mostu v Kurimanoch, keďže 2. novembra uplynul rok od nešťastia, pri ktorom prišli o život štyria ľudia. "Vyšetrenie udalosti stálo nebolo uzatvorené," argumentoval Zajac. Branislav Škripek (OĽaNO) neuspel s požiadavkou, aby premiér informoval poslancov, ako chce riešiť situáciu zdravotných sestier. "Aby nemuseli stáť pred úradom vlády," konštatoval Škripek. Vláda nebude musieť ani informovať o stave prípravy SR na predsedníctvo EÚ v roku 2016, ako to požadoval Mikuláš Huba (OĽaNO). Igor Hraško (OĽaNO) neuspel s požiadavkou, aby Robert Fico objasnil, či v rámci pracovného zaradenia jeho sekretárky Jany Halászovej prichádza do styku s utajovanými skutočnosťami, či má bezpečnostnú previerku, aké je jej pracovné zaradenie a aký poberá plat. Nepresadil ani návrh, aby štyri poslankyne za Smer-SD zaplatili "nákupný výlet" do Petrohradu vládnym špeciálom z vlastných peňazí. Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) neuspel s požiadavkou, aby vláda stiahla novelu zákona o podpore cestovného ruchu. "Nezmyselne zavádza dotácie v prospech lobistických skupín a je proti malým a stredným podnikateľom," konštatoval Štefanec. Nezaradenému poslancovi Alojzovi Hlinovi vládni zákonodarcovi zamietli návrh, aby Robert Kaliňák vyhodnotil, ako podnikajú nebankové skupiny a či nedochádza k úžere. Poslanec za Most-Híd Zsolt Simon neúspešne žiadal, aby vicepremiér Ľubomír Vážny informoval parlament o stave čerpania eurofondov za roky 2007 a 2013 a príprave čerpanie eurofondov na programové obdobie 2014 - 2020. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies