Fico: Nemajme obavy povedať aj nie niektorým návrhom z Bruselu

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 14:58 • 2 min
Fico: Nemajme obavy povedať aj nie niektorým návrhom z Bruselu

BRATISLAVA - Nemali by sme mať obavy povedať aj nie návrhom a smerniciam z Bruselu, ak máme pocit, že existujúca situácia nepotrebuje únijné, ale národné či regionálne postavenie. Počas Národného konventu o EÚ to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s tým, že k takémuto zásadnému postoju potrebuje náš parlament dostatok znalcov európskeho prostredia.

slovakia

left justify in out

"Brusel nie je skupina nejakých byrokratických nelegitímnych samozvancov, Brusel, to sme aj my. Zo strany euroskeptikov sa síce ozývajú hlasy o servilnosti, no opak je pravdou. Nemáme problém projektom, ktoré považujeme za nevhodné, povedať nie. Brusel nie je pre nás niečo tajomné a nedotknuteľné," ubezpečil Fico.

Podľa jeho slov vláda získala vo vlaňajších voľbách silný proeurópsky mandát. "Z pohľadu vlády SR je naša pozícia úplne jasná - zotrvať v jadre integrácie," deklaroval. Za kameň úrazu označil nezodpovednú politiku, ktorej pokračovanie je neprípustné. "Dôsledné plnenie si svojich záväzkov je nevyhnutnou podmienkou pre solidárny prístup," apeloval premiér.

V rámci potreby konsolidácie považuje Fico za kľúčovú rozpočtovú disciplínu. "Je nutná aj kvôli potrebe zachovania dôvery finančných trhov. Deklarujeme svoj záväzok dodržať deficit do troch percent HDP. Som rád, že tomuto plánu verí aj Európska komisia a finančné trhy," povedal.

Samotný Národný konvent má podľa jeho slov pomôcť priblížiť svet EÚ našim občanom. "Médiá tu zohrávajú nezastupiteľnú úlohu. Niekedy mám pocit, že téma EÚ v informatívnom rozmere sa akoby vytrácala z mediálneho priestoru. Vyzývam médiá, aby sa táto téma opäť v mediálnom priestore objavila, aby bola približovaná občanom zrozumiteľným jazykom," podčiarkol.

EÚ totiž premiér považuje za základné prostredie ovplyvňujúce život na Slovensku. "Umožňuje, aby sa občania cítili bezpečne ekonomicky, politicky a sociálne," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona