Fico nechce, aby sme sa skladali na odpustenie gréckeho dlhu

NETKY.SK • 11 Február 2015, 16:08 • 2 min
Fico nechce, aby sme sa skladali na odpustenie gréckeho dlhu

BRATISLAVA - Na prípadnom odpustení časti dlhu Grécka by sa Slováci nemali finančne podieľať, tvrdí premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

„Ale keby nás do toho nútili, tak Národná rada SR musí urobiť referendum a ľudia by sa museli k tejto otázke vyjadriť,“ vyhlásil Fico dnes na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti. Podľa predsedu vlády nie je dôvod, prečo by Slovensko so svojimi platmi a dôchodkami malo priamo dať niekomu peniaze. „Za vládu hovorím jasné nie, ale aby to malo silný mandát, myslím si, že toto by bola vec, kde by sme sa mali ľudí pýtať, čo si o tom myslia,“ uviedol Fico.

 

Grécko sa chce s eurozónou dohodnúť na nových podmienkach splácania verejného dlhu a trvá na rušení veľkej časti úsporných opatrení, ku ktorým sa krajina zaviazala v rámci úverovej dohody s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Grécky premiér Aléxis Tsípras dal pred voľbami sľub, že ukončí úsporné opatrenia a bude rokovať o odpísaní dlhu. „Vznik novej vlády v Grécku nemôže znamenať zánik záväzkov,“ vravel dnes Fico. „Nemôže prísť vláda a povedať, že ideme kompenzovať obyvateľov, ktorí pre konsolidáciu prišli o svoj blahobyt,“ dodal. 

 

Šéf slovenskej vlády ďalej tvrdí, že nie je proti mechanizmu, ktorý by Grékom pomohol so splácaním dlhu ako napríklad predĺženie doby splácania. „Mechanizmy hľadajme, len aby sa nestalo, že nám tu zabúchajú na dvere predstavitelia trojky – Medzinárodného menového fondu, Európskej centrálnej banky a Európskej únie a povedia: Slováci, nech sa páči, garantujete jedným percentom dlh voči Grécku. Grécku sme odpustili toľko a toľko, zaplaťte nám to, lebo vy za to ručíte jedným percentom. Toto sa nesmie stať,“ uzavrel Fico. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies