Fico: Nebyť okupácie v roku 1968, mohlo byť Slovensko úplne inde

NETKY.SK • 22 August 2013, 06:26 • 2 min
Fico: Nebyť okupácie v roku 1968, mohlo byť Slovensko úplne inde

BRATISLAVA - Pre Slovensko je obrovská škoda, že obrodný proces, ktorý sa začal v rokoch 1967 a 1968, bol násilne prerušený okupáciou vojsk Varšavskej zmluvy.

slovakia

left justify in out

"Dnes mohlo byť Slovensko úplne niekde inde, roky 1968–89 mohli byť využité inak. Ale taká je história, musíme s ňou žiť a zobrať si z nej ponaučenie. Veľmi rád som prijal pozvanie na túto výstavu, aj touto formou si chcem uctiť obete okupácie, ale aj myšlienky, ktoré boli okupáciou zabité," povedal dnes predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) na otvorení výstavy fotografií Ladislava Bielika The Global Message v bratislavskej galérii F7.

Na slávnosti, ktorú moderoval syn Ladislava Bielika Peter, sa okrem premiéra zúčastnil minister financií a podpredseda vlády Peter Kažimír, minister obrany Martin Glváč, minister životného prostredia Peter Žiga (všetci Smer-SD), americký veľvyslanec Theodore Sedgwick, veľvyslanec Ruskej federácie Pavel Kuznecov, aj starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Premiér zvlášť privítal Ivana Laluhu, historika a dlhoročného priateľa Alexandra Dubčeka. 

Spomienka na 45. výročie okupácie Československa 

"Videlo sa mi ako príhodné spojiť pri spomienke na 45. výročie okupácie Československa posolstvo diela a skutky Alexandra Dubčeka s fotografickou výpoveďou The Global Message, ktorá je inštalovaná v tejto sympatickej galérii v Starom Meste. Pán profesor Laluha mi isto potvrdí, že najväčšia hodnota Dubčekovho spôsobu politiky v šesťdesiatych rokoch bola v tom, že sa etablovali a konali slovenskí vlasteneckí intelektuáli,“ vyhlásil Fico. Medzi takýchto intelektuálov podľa neho patril aj Ladislav Bielik, ktorý svojimi fotografiami pre Smenu nesmierne výstižne dokumentoval prvé dni okupácie. Najmä jeho fotografia Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom, na ktorej sa inštalatér Emil Gallo sám postavil do cesty obrnenému vozidlu, obletela svet. "Akoby chcel vlastnou hruďou zastaviť ten nezmyselný obrnený kolos arogancie," konštatoval predseda vlády.

"Mal som vtedy necelé štyri roky, ale ten obraz mám v hlave. Zobudil som sa, rodičia stáli pri okne, za záclonou. Bola to cesta medzi Nitrou a Topoľčanmi, plná vojenskej techniky. Pamätám si výraz v tvári môjho otca a mamy, boli veľmi vystrašení. Ako malý chlapec som sa pýtal, čo sa deje, ničomu som nerozumel. Ale oni nevedeli nič, nikto nič nevedel," spomínal Robert Fico na august 1968. Dodal, že Alexander Dubček je pre neho dodnes politickým vzorom, ktorému by sa chcel vlastnými skutkami priblížiť.


"Tieto fotografie sú pre mňa aj zhmotnením mojich vlastných spomienok," otvorila svoj príhovor Tatiana Rosová. Ako dieťa sa chodila hrávať na Šafárikovo námestie v Bratislave, na ktorom neskôr vznikla slávna Bielikova fotografia. "Trávila som tu prázdninové augustové dni aj v roku 1968. Zo dňa na deň stáli na námestí tanky, tiekla na ňom krv. Viaceré moje spolužiačky sa už v septembri do školských lavíc nevrátili. Dnes žijú kdesi vo svete a nič o nich neviem," povedala. 

Fotografie však podľa nej dokumentujú aj vnútornú silu ľudí, ktorí sa okupácii odvážili vzoprieť. "Boli plní odhodlania a mnohých to stálo aj život. Pre mňa je táto výstava aj obžalobou režimu, ktorý nasledujúcich viac ako dvadsať rokov obhajoval tieto akty, ktoré viedli k strieľaniu do nevinných ľudí," zdôraznila Rosová s tým, že sloboda a demokracia nie sú samozrejmé, aj naši občania si ich museli vybojovať.

Výstava exkluzívnych fotografií Ladislava Bielika bude otvorená do 14. septembra 2013.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies