Fico: Návštevy Kuby, Líbye a Bieloruska mali vždy vecný charakter

NETKY.SK • 1 December 2016, 15:23 • 2 min
Fico: Návštevy Kuby, Líbye a Bieloruska mali vždy vecný charakter

BRATISLAVA - Návštevy krajín ako Kuba, Líbya a Bielorusko predsedom vlády SR mali vždy vecný charakter. Premiér Robert Fico (Smer-SD) tým odpovedal na otázku opozičného poslanca Ondreja Dostála (SaS) ohľadom Ficových návštev v krajinách, kde vládnu komunistickí diktátori alebo autoritárski samovládcovia.

slovakia

left justify in out

Ficovu odpoveď na Hodine otázok prečítal vicepremiér a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Hodinou otázok poslanci ukončili ôsmy rokovací deň 11. schôdze Národnej rady (NR) SR.

 

"Návštevy krajín, ktoré vy označujete vo svojej otázke za diktátorské, mali vždy vecný charakter a ich hlavným cieľom bolo posilniť hospodársku a obchodnú spoluprácu," odkázal Fico Dostálovi.

 

Ako príklad uviedol minuloročnú návštevu Kuby. "Jedným z cieľov bol podpis zmluvy o vyrovnaní kubánskeho dlhu. Slovensko sa tak stalo prvou krajinou v regióne strednej Európy, ktorej sa takúto zmluvu s Kubou podarilo uzavrieť," pripomenul. Zároveň boli podpísané dohody na energetických projektoch. "Celkový objem dohodnutých energetických projektov predstavoval okolo 100 miliónov eur," čítal Kaliňák z Ficovej odpovede. Zopakoval, že premiérova návšteva na Kube mala výhradne ekonomický charakter.

 

V súvislosti s návštevou Líbye spred desiatich rokov uviedol, že sa konala v čase, keď vzťahy EÚ a medzinárodného spoločenstva s Líbyou boli po roku 2003 normalizované, sankcie Bezpečnostnej rady OSN uvoľnené a mnohé krajiny vrátane USA mali v krajine otvorené svoje zastupiteľské úrady. "Líbya bola zaujímavá aj pre iné krajiny EÚ," poukázal s tým, že ju navštívili predstavitelia Talianska, Francúzska, Španielska, Portugalska, Malty či Cypru, ale aj USA a Veľkej Británie. Fico poukázal aj na fotografie svetových politikov s Kaddáfím.

 

Predseda vlády vo svojej odpovedi zároveň zdôraznil, že svet má štyri svetové strany a bolo by veľkou chybou, keby sa zahraničná politika Slovenska orientovala len na jednu z nich.

 

Dostál vo svojej otázke spomenul viaceré Ficove cesty a pýtal sa, či plánuje "svoje smutné celosvetové turné po diktátoroch v blízkej dobe zavŕšiť návštevou Kim Čong-una, severokórejského tyrana".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies