Fico navrhuje zakázať schránkovým firmám účasť vo verejnom obstarávaní

NETKY.SK • 20 November 2014, 16:55 • 2 min
Fico navrhuje zakázať schránkovým firmám účasť vo verejnom obstarávaní

BRATISLAVA - Schránkové firmy sa viac nebudú môcť uchádzať o verejné zákazky. Zakázať im to má novela zákona o verejnom obstarávaní z dielne predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorú dnes schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Fico vysvetlil, že nejde o novú myšlienku. Tá sa podľa neho objavila po prvý raz už v roku 2010 v prípade nejasného financovania strany SDKÚ-DS. Teraz sa našlo legislatívne vyjadrenie, ozrejmil.
     

Právnická osoba, ktorá má sídlo v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby ju vlastnia, sa nebude môcť zúčastniť na verejnom obstarávaní.
     

„Nejaká schránková firma v krajine, kde sa nevieme dostať k informáciám, kto je skutočný vlastník, ak by sa takáto firma prihlásila do verejného obstarávania, bude zo zákona z neho priamo vylúčená,“ priblížil premiér.
     

Do tendrov nebudú môcť ísť ani slovenské, ani zahraničné firmy, ak ich akcionári alebo spoločníci budú firmy z daňových rajov. Do tretice sa o verejné peniaze nebudú môcť uchádzať ani spoločnosti, v ktorých majú viac ako 10-percentný podiel verejní činitelia.
     

„Akonáhle v nejakej firme je verejný funkcionár s podielom vyšším ako 10 percent, automaticky takáto firma sa nemôže zúčastňovať verejného obstarávania,“ uviedol Fico. Podľa jeho slov ide o „veľmi prísne rozhodnutie“.
     

Národnej rade vláda navrhla prerokovať normu v skrátenom legislatívnom konaní, aby mohla začať platiť už od 1. januára 2015. Fico uviedol, že sa nebráni tomu, aby návrh bol predmetom širokej diskusie v parlamente.
     

V dôvodovej správe k novele sa uvádza, že verejného obstarávania sa bude môcť po novom zúčastniť len taká právnická osoba, ktorá bude schopná preukázať vlastnícke vzťahy až po úroveň fyzickej osoby.
     

Výnimku tvoria akciové spoločnosti kótované na burzách v členských štátoch Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a OECD, ako aj ich dcérske spoločnosti. Tieto firmy totiž podľa predkladateľa musia splniť rad náročných kritérií, a preto nemôže ísť o klasické schránkové firmy.
     

"Dôvodom predloženia návrhu zákona je snaha zabezpečiť, aby sa verejného obstarávania mohli zúčastňovať iba spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou, čím vznikne priestor pre ucelenejší obraz o možných prepojeniach na politické pozadie," argumentuje predkladateľ.
     

Nové prísnejšie podmienky sa majú týkať nielen nadlimitných, ale aj podlimitných zákaziek. Vzťahovať sa majú aj na osoby, ktoré preukazujú finančné a ekonomické postavenie záujemcu, ako aj jeho technickú alebo odbornú spôsobilosť.
     

Tým uchádzačom vo verejnom obstarávaní, ktorí budú nepravdivo informovať o svojej majetkovej štruktúre, bude hroziť pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie vo výške od 1000 do 10.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona