Fico: Návrh na odvolanie Richtera je trápne divadlo

NETKY.SK • 30 Október 2014, 15:22 • 2 min
Fico: Návrh na odvolanie Richtera je trápne divadlo

BRATISLAVA - Návrh na odvolanie ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, ktorý do parlamentu podalo 36 opozičných poslancov, je podľa premiéra Roberta Fica paškvil.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol počas parlamentnej rozpravy, dôvody na odvolanie šéfa rezortu práce nemajú s prácou ministra práce a sociálnych vecí nič spoločné. Predseda vlády odmietol obvinenie opozície z toho, že minister Richter nezvláda agendu ministerstva. "Je to človek na svojom mieste, rozumie svojej funkcii a má veľmi dobré výsledky,“ povedal premiér.

 

Opozícia podľa Fica prišla s návrhom na odvolanie ministra Richtera pre blížiace sa komunálne voľby. "Účelom je zdiskreditovať vládu a Smer v čase pred komunálnymi voľbami,“ zdôraznil premiér. Označil ho za trápny pokus, ktorý je tendenčný. "Je to trápne predvolebné divadlo zúfalých opozičných poslancov,“ tvrdí. Predseda vlády upozornil na to, že na Slovensku za súčasnej vlády klesá nezamestnanosť, ako aj počet ľudí v hmotnej núdzi. Minister práce podľa Fica pripravil šesť z balíčka 15 opatrení na zlepšenie životnej úrovne ľudí, presadil zmeny v štátnom dôchodkovom systéme, ako aj legislatívu k vyplácaniu dôchodkov z druhého piliera. Upriamil pozornosť aj na to, že zamestnávatelia oceňujú úroveň sociálneho dialógu s vládou. 

 

Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chce ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. "To, že sa postavíme proti zneužívaniu eurofondov v parlamente, bude signálom aj pre Európsku úniu, že to myslíme vážne," uviedol pre agentúru SITA nezaradený poslanec Alojz Hlina. Na mimoriadnu schôdzu pozvali aj slovenských europoslancov a zástupcov Európskej komisie na Slovensku, prítomný je napríklad europoslanec a predseda SaS Richard Sulík. 

 

Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa opozičných poslancov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov. "To, že nám dnes Európska únia zadržuje vyplatenie eurofondov za ťažké milióny eur, je práve dôsledok takýchto praktík. Niekto v tomto štáte nadobudol presvedčenie, že zdroje Európskej únie sú tu v prvom rade na to, aby sa rozkradli. V tomto odbore sú smeráci veľmi vynaliezaví a bez zábran," povedal pred časom Sulík. 

 

Hlina rezortu práce a sociálnych vecí zároveň vyčíta, že dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur dostal aj exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten pred tým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona