Fico: Nad sankciami voči Rusku sa tak trošku smejem

NETKY.SK • 4 September 2014, 17:18 • 2 min
Fico: Nad sankciami voči Rusku sa tak trošku smejem

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa nad sankciami Európskej únie voči Rusku trochu smeje. Vyhlásil to po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády. Pred ním sa stretla k ďalšiemu návrhu sankcií tripartita.

slovakia

left justify in out

"Máme informáciu, že cez Bielorusko a Turecko ako členský štát NATO sa valí všetok tovar do Ruskej federácie. Nepreváža sa priamo z členských štátov EÚ do Ruska, ale cez akýsi reexport sa dostane do iných krajín a tí ho potom vyvážajú do Ruska," upozornil s tým, že európske sankcie strácajú akýkoľvek efekt a nič nezmenia na správaní Ruska. "Predovšetkým poškodzujeme sami seba," podčiarkol.
      

Podľa neho má vláda SR morálne právo sa vyjadriť k reštriktívnym opatreniam únie, pretože ako jedna z mála krajín prijala bezprecedentné rozhodnutie v podobe reverzného toku plynu na Ukrajinu.
      

Fico konzultoval slovenský postoj so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom. Toho ministri jeho kabinetu na stredajšom (3.9.) rokovaní splnomocnili, aby v rokovaniach o nových sankciách EÚ voči Rusku uplatnil pripomienky s ohľadom na záujmy ČR.
      

Ako pripomenul Fico, stanovisko vlády SR je tak totožné s Českom a plne podporené tripartitou. To bude prezentovať slovenský zástupca na rokovaní veľvyslancov členských štátov EÚ o návrhu sankcií, ktoré pripravila Európska komisia (EK). Rokovania sa začali dnes popoludní v Bruseli. Definitívne by sa o tomto balíku malo rozhodnúť do piatka.
      

"Predovšetkým je dobré, že Európska komisia sa rozhodla nerozširovať súčasné reštriktívne opatrenia na ďalšie oblasti. Nenavrhuje ísť do ďalších sektorov, ale zostalo sa pri tých, ktoré boli predmetom prvej a druhej vlny, iba sa do určitej miery prehĺbili. Takýto typ sankcií nemôže zmeniť nič na správaní Ruska," vyhlásil Fico.
      

Ako dodal, na základe informácií zamestnávateľov, v prípade odvetných opatrení Moskvy, by Slovensko stratilo 6000 až 8000 pracovných miest v oblasti automobilového priemyslu. "Toto sme chceli? V mene geopolitického súboja, ktorý medzi sebou vedú Rusko a USA?" zamyslel sa.
      

Slovenská vláda, a takýto postoj bude tlmočiť aj veľvyslanec pri EÚ, podporuje politické riešenie krízy na Ukrajine a pokračovanie v intenzívnom a otvorenom diplomatickom dialógu s Ruskom.
      

Sankcie EÚ podľa vlády nemožno zamieňať so stratégiou. Nevedú k upokojeniu situácie na Ukrajine, ale eskalovanie reštrikcií vo vzájomných hospodárskych vzťahoch zablokuje cestu k diplomatickému riešeniu.
      

Veľvyslanec SR v Bruseli nebude súhlasiť s novým textom sankcií v oblasti kapitálového trhu. Dôvodom má byť obrovské riziko, že v prípade problémov dcérskych pobočiek Sberbank v EÚ by materská ruská banka nemohla konať. Zároveň bude žiadať o vyňatie niektorých produktov zo zoznamu výrobkov dvojitého použitia. "Nie sme presvedčení, že je správne, aby sme zakazovali vývoz tovarov a technológií dvojitého použitia aj civilným koncovým užívateľom Ruskej federácie," uzavrel premiér.

 

"Dnešným alibistickým rozhodnutím o sankciách ukázal, že nezastupuje záujmy Slovenska, záujmy našich spojencov, ale záujmy Ruska. Robí to v čase, keď zasadá kľúčový summit Severoatlantickej aliancie, robí tak bez súhlasu príslušného výboru Národnej rady SR," napísali v reakcii na premiérove slová poslanci parlamentu za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Fico podľa nich svojimi vyjadreniami ohrozuje meno Slovenska v demokratickom svete a základné záujmy našej vlasti. "Ide snáď o najvážnejšiu tému za posledné roky a rozhoduje bez politického konsenzu a bez súhlasu volených zástupcov občanov v parlamente. Preto budúci týždeň urobíme všetko pre to, aby sme postoje slovenskej vlády k rusko-ukrajinskému konfliktu dostali na pôdu Národnej rady SR," uviedli poslanci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies