Fico na výbor ku generálnej prokuratúre neprišiel

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 15:15 • 2 min
Fico na výbor ku generálnej prokuratúre neprišiel

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico neprišiel na mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru, na ktorom mal informovať poslancov o aktuálnom stave na Generálnej prokuratúre SR. Na zasadnutie sa nedostavili ani poslanci za Smer-SD vrátane predsedu výboru Jaroslava Bašku. Brannobezpečnostný výbor tak nebol uznášaniaschopný, na predsedu vlády márne čakali Richard Vašečka (OĽaNO), Ľubomír Galko (SaS) a nezaradení Daniel Lipšic a Alojz Hlina.

slovakia

left justify in out

"Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť nebol uznášaniaschopný. Opozícia neprijala pozvanie predsedu vlády Roberta Fica na rokovanie o riešení daného problému a teraz predvádza politický cirkus, na ktorom sa vláda nebude zúčastňovať," vysvetlil neúčasť predsedu vlády na výbore Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. 

"Občania si zaslúžia poznať pravdu. Preto sme pozvali pána premiéra, aby nám tieto veci vysvetlil, keďže mal nejaké tajomstvo, ktoré nechcel povedať," uviedol poslanec za obyčajných ľudí Vašečka, ktorý inicioval mimoriadne rokovanie výboru. Spolu s kolegami bude hľadať spôsob, ako dotiahnuť záležitosť do konca, aby premiér ľuďom objasnil, čo sa deje na generálnej prokuratúre, keďže vláda z týchto dôvodov prijímala novelu zákona o organizácii ústavného súdu v skrátenom legislatívnom konaní. Prečo sa Fico a ani jeden poslanec za Smer-SD nedostavili na výbor, sa Vašečka bude pýtať aj predsedu výboru Bašku. "Je to prejav zbabelosti. Zodpovedný za súčasný stav slovenskej justície je premiér Fico a jeho personálne nominácie. Pán Trnka, pani Macejková a pán Harabin sú personálne nominácie pána Fica, je to jeho predstava, jeho vizitka slovenskej justície. Potom je pochopiteľné, že sa bojí prísť na výbor," konštatoval nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Exminister vnútra zdôraznil, že prijatím novely o ústavnom súde v skrátenom legislatívnom konaní Smer-SD lámal ústavu cez koleno, a ak to nepríde na výbor obhájiť Fico a Baška, ukazujú "pomerne veľkú dávku zbabelosti". Lipšic si nepamätá, kedy v minulosti členovia vlády ignorovali rokovania výboru. 

Poslancom za neospravedlnenú neúčasť na výboroch alebo hlasovaniach hrozí strata polovice, respektíve celej mzdy. "Rozhoduje o tom predseda parlamentu, pán Paška, slovenský veľký štátnik. Skúste si tipnúť, ako rozhodne," dodal Lipšic. 

Agentúra SITA zisťovala možnú účasť premiéra na brannobezpečnostnom výbore na úrade vlády ešte v piatok. "Do kancelárie predsedu vlády SR nebolo doručené žiadne pozvanie na rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, o ktorom píšete," uviedol vtedy Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. 

Vláde sa podľa Ficových vyjadrení z 30. apríla hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval vtedy premiér. Odmietol konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies