Fico: Na Ukrajine hrozí veľký vojenský konflikt!

NETKY.SK • 2 December 2014, 10:51 • 2 min
Fico: Na Ukrajine hrozí veľký vojenský konflikt!

BRATISLAVA – Na Ukrajine hrozí veľký vojenský konflikt, pravdepodobnosť jeho vypuknutia je až 70 percent. Na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub to vyhlásil premiér Robert Fico.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Hovorím o priamom vojenskom konflikte. Nehovorím o konflikte Rusko – Ukrajina, ale o veľkom konflikte," uviedol predseda vlády. Túto informáciu má premiér z nemeckého zdroja, ktorý nechcel menovať.

 

Z možného konfliktu je podľa premiéra v Európe veľká nervozita. Fico si preto myslí, že by sa v Európe mali nájsť sily, ktoré sú pripravené postaviť sa do roly mierotvorcov. "Ak tam vypukne vojna, ak sa niečo stane, Slovensko bude veľmi trpieť," dodal. 

 

Napriek tomu si predseda vlády nemyslí, že Slovensku by pomohlo, ak by teraz zvýšilo svoje výdavky na obranu na dve percentá HDP, ako sa zaviazalo pri vstupe do NATO. "Buďme trošku pragmatickí a racionálni a povedzme si, čo by sa stalo, keby sme navýšili výdavky na obranu z jedného na dve percentá. Geopoliticky by to neznamenalo nič, akurát by sa tešili zbrojárske firmy," myslí si Fico. Slovensko podľa premiéra nemá šancu ovplyvňovať konflikty veľkého typu. 

 

Udalosti na Ukrajine vníma Fico ako veľký rusko-americký konflikt. Mrzí ho, že v ňom nezohrala adekvátnu úlohu aj Európska únia. Anexia ukrajinského Krymu Ruskom je už podľa premiéra v Európe považovaná za vyriešenú vec. "Takto to vyzerá, aj keď komunikujem s nejakými lídrami, nikto z ich neotvára Krym. Ale neviem si predstaviť, že by došlo k ďalšiemu narušeniu územnej integrity Ukrajiny," konštatoval. Fico tiež dnes zopakoval svoj názor, podľa ktorého by Ukrajina nemala vstupovať do NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona