Fico: Na summite v Bratislave musí únia ukázať pozitívnu tvár

NETKY.SK • 26 August 2016, 06:41 • 2 min
Fico: Na summite v Bratislave musí únia ukázať pozitívnu tvár

PARÍŽ - Európska únia by mala po brexite ukázať pozitívnu tvár a stať sa silnejším hráčom na medzinárodnej úrovni. Po stretnutí s európskymi lídrami zo socialistických strán na zámku Le chateau de la Celle Saint-Cloud neďaleko Paríža to včera vyhlásil predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Stretnutie sa týkalo agendy septembrového neformálneho summitu Európskej rady v Bratislave, ktorý slovenský premiér považuje za veľmi dôležitý. Lídri sa zhodli na tom, že na summite budú hovoriť o novej komunikácii s európskou verejnosťou. "Je viac-menej zhoda na agende, chceme, aby Európa po brexite ukázala pozitívnu tvár," uviedol slovenský premiér. Európska únia by podľa neho mala byť zrozumiteľnejšia a ľudskou rečou občanom vysvetľovať, čo robí.

 

Ďalšou témou septembrového summitu bude postavenie Európskej únie ako globálneho politického aktéra. "Želám si, aby bola Európa silnejším hráčom v medzinárodných konfliktoch, nechápem, ako je možné, že sa pozeráme na to, čo sa deje v Sýrii," vyhlásil Fico.

 

Únia by podľa neho mala byť komunikatívnejšia, silnejšia a stabilnejšia v zahraničnej politike, pretože v súčasnosti sa členské štáty nezhodnú na viacerých vážnych otázkach, napríklad na postoji k vojne v Iraku alebo k sankciám voči Rusku.

 

Na margo migračnej krízy predseda slovenskej vlády zopakoval, že členské štáty únie by mali mať viac voľnosti pri prijímaní migrantov namiesto povinných kvót. Viacerí európski lídri aj Brusel ale majú na riešenie migračnej krízy iný názor. V tejto súvislosti Fico uviedol, že "Európska únia nepotrebuje posilňovanie právomocí inštitúcií; Európska únia potrebuje viac porozumenia medzi členskými štátmi".

 

Na dnešnom stretnutí pri Paríži sa zúčastnili francúzsky prezident Francois Hollande, rakúsky kancelár Christian Kern, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová a ďalší politici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies