Summit v Bruseli, Fico: Niekedy to vyzeralo ako na tureckom trhu, miliardy lietali ako kačice

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 12:51 • 2 min
Summit v Bruseli, Fico: Niekedy to vyzeralo ako na tureckom trhu, miliardy lietali ako kačice

BRUSEL - Lídri Európskej únie a turecký premiér Ahmet Davutoglu sa na pondelňajšom mimoriadnom rokovaní Európskej rady s Ankarou definitívne nedohodli, rokovania o novej dohode budú pokračovať budúci týždeň. Premiéri a prezidenti prijali však vyhlásenie, ktoré hovorí o tom, ako by mohla budúca dohoda vyzerať.

slovakia

left justify in out

Po mimoriadnom summite o tom médiá informoval predseda slovenskej vlády Robert Fico. Medzi požiadavkami Ankary je urýchlenie vízovej liberalizácie, ďalšie tri miliardy eur a otvorenie nových kapitol v prístupových rokovaniach do EÚ.

 

Podľa Fica takýto postup zvyšné krajiny principiálne odmietli. "Nie je možné, aby sme dostali papier, kde lietajú miliardy ako kačice na trhu a kde sú popísané veci, ktoré sme videli prvýkrát v živote," opísal situáciu. Definitívne rozhodnutie o dohode tak padne na budúcotýždňovom na summite Európskej rady.


Lídri na summite neprijali spoločné závery, ale vyhlásenie. To hovorí o princípoch, ktoré majú byť základom druhej dohody s Tureckom. Prvú dohodu EÚ a Ankara uzavreli vlani koncom novembra. Podľa Fica by nová dohoda mohla spočívať v tom, že by v nejakom okamihu Grécko zo svojich ostrovov stiahlo všetkých migrantov do vnútrozemia. „Predstavme si, že na nejaký čas sú tie ostrovy bez migrantov a odvtedy každý migrant, ktorý prejde na ostrovy cez grécko-turecké hranice, bude na základne navrhovanej dohody bratý späť na územie Turecka. Za to ale Turecko chce, aby EÚ v pomere 1:1 vzala utečencov z táborov v Turecku,“ objasnil Fico. „Logika spočíva v tom, že nemá význam pre migranta v Turecku dávať peniaze pašerákovi, aby ho previezol na grécky ostrov, keď vie, že bude vrátený do Turecka. Cieľom teda je zastaviť obchodovanie,“ dodal Fico.


Premiér ale priznal, že ak má Únia vziať utečencov z táborov v Grécku, vzniká diskusia, či ide o nejaký nový mechanizmus premiestňovania. „V4 povedala, že neexistuje, aby boli nejaké nové záväzky na základe novej dohody s Tureckom. Preto všetky rozhodnutia členských štátov EÚ, pokiaľ ide o migrantov v Turecku, môžu byť uskutočňované len v rámci existujúcich mechanizmov na relokáciu, presídlovanie, s ktorými my nesúhlasíme,“ informoval Fico s tým, že v záveroch sa objavujú odkazy na už prijaté rozhodnutia – o tom, že sa má 160-tisíc migrantov premiestniť, s čím Slovensko nesúhlasilo. V zázname je takisto uvedené, že Slovensko trvá na žalobe, to isté urobilo aj Maďarsko.


Turecko od Bruselu požaduje aj urýchlenie vízovej liberalizácie. To sa má posunúť z októbra na jún. Takisto do roku 2018 požadujú ďalšie tri miliardy eur. „Dali jasne najavo, že to nie je koniec,“ uviedol premiér a pripomenul, že tri miliardy EÚ Ankare sľúbila už v novembri. Tieto peniaze majú ísť na konkrétnu pomoc, napríklad na lepšie vybavenie a infraštruktúru v utečeneckých táboroch. „Turecko nedostalo zatiaľ ani cent, hovorím o prvej zmluve. Súčasne platí, že v hodnote asi 110 miliónov eur je pripravený prvý projekt, ktorý sa týka škôl a infraštruktúry pre sýrske deti,“ vysvetlil šéf slovenskej vlády. „Na prvej dohode participuje Slovensko sumou asi 13 miliónov eur, nepredpokladám, že keby došlo k druhej dohode, že by táto suma mala byť vyššia,“ uviedol Fico. Ankara tiež žiada otvorenie ďalších piatich prístupových kapitol. Podľa Fica sú tam aj kapitoly, ktoré vyvolávajú „často vážne otázky“.


Fico informoval aj o tom, že sa na summite riešilo aj samotné Grécko, s čím grécky premiér Alexis Tsipras „nebol spokojný“. Grécku Európska únia ponúka humanitárnu pomoc v súvislosti s migračnou krízou. Grécko by tak bolo vôbec prvou členskou krajinou Únie, ktorá bude čerpať pomoc EÚ. Podľa Fica grécky premiér navrhoval aj to, aby si členské štáty EÚ proporcionálne rozdelili všetkých migrantov, čo V4 principiálne odmietla.


Premiér Fico sa pôvodne plánoval zúčastniť na koordinačnom stretnutí V4 a pracovnom obede s Tureckom. Pred neformálnym zasadnutím Európskej rady chcel odísť. Napokon však ostal dokonca, keďže na stole boli zrazu nové požiadavky, o ktorých lídri diskutovali. „Summit sa mal skončiť o 17:00, ale na poslednú chvíľu bol predložený nový návrh dohody medzi EÚ a Tureckom, čo sme principiálne odmietli. Nie je možné, aby sme dostali na stôl papier, kde lietajú miliardy ako kačice na trhu, a kde sú popísané veci, ktoré sme videli prvýkrát v živote,“ uviedol Fico s tým, že to niekedy vyzeralo „ako na tureckom trhu“. To je práve výraz, ktorým svetové médiá vyjednávanie Bruselu a Turecka charakterizovali.

 

01:03 - EÚ bude s Tureckom ďalej rokovať, detaily dotiahne do budúcotýždňoového summitu

Európska únia bude do svojho budúcotýždňového summitu pokračovať v rokovaniach s Tureckom o migrantoch. Detaily majú byť dohodnuté do ďalšieho regulárneho summitu EÚ, ktorý sa bude konať v dňoch 17. a 18. marca.

 

Po skončení mimoriadnej vrcholnej schôdzky EÚ-Turecko to dnes po polnoci na svojom twitterovom konte napísal luxemburský premiér Xavier Bettel.

 

Nemenovaný diplomat EÚ predtým uviedol, že atmosféru summitu EÚ-Turecko poznačila frustrácia spôsobená novými požiadavkami Turecka. Pred summitom o nich vedela iba nemecká kancelárka Angela Merkelová a holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina momentálne predsedá v EÚ; s oboma politikmi rokoval turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu večer. Nová pozícia Nemecka voči dohodnutej agende sa prejavila počas summitu, keď Berlín údajne nebol naklonený uzavretiu balkánskej migračnej trasy, o čom po príchode do Bruselu ako o definitívnej veci hovorilo viacero národných lídrov. Podobný postoj má aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

Situáciu mala komplikovať aj skutočnosť, že niektorí národní lídri nemali mandát na schválenie vecí, ktoré neboli prerokované pred začatím mimoriadneho summitu EÚ.

 

Nespokojnosť vyvolal Tureckom navrhnutý systém "jedného za jedného", teda že za každého sýrskeho utečenca, ktorého Ankara vezme späť z gréckych ostrovov, by EÚ prijala z Turecka v rámci relokácie jedného sýrskeho utečenca s právom na azyl.

 

00:21 - Po desiatich hodinách summitu EÚ-Turecko na rokovaniach zavládla frustrácia

Po desiatich hodinách rokovaní premiérov a prezidentov 28 členských štátov poznačila prebiehajúci summit EÚ-Turecko frustrácia. Nemenovaný diplomat EÚ takto novinárom opísal atmosféru za rokovacím stolom v Európskej rade.

 

Dôvodom frustrácie je skutočnosť, že rokovania zamerané na riešenie migračnej krízy sa "otočili" iným smerom ako sa predpokladalo v návrhu dokumentu, ktorý v nedeľu večer vopred pripravili veľvyslanci krajín EÚ (COREPER). Viac sa dozviete TU!

 

00:06 - Stoltenberg: Lode NATO sú už aktívne aj vo vodách Turecka a Grécka

Severoatlantická aliancia môže od pondelka vysielať svoje lode do teritoriálnych vôd Grécka a Turecka s cieľom rozbiť siete prevádzačov ľudí, ktorí napomáhajú migračnému toku do Európy. Oznámil to generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Viac sa dočítate TU!

 

22:05 - Summit EÚ-Turecko prerušili, Orbán totiž vetoval návrh na presun migrantov

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vetoval dnes večer v Bruseli návrh na presťahovanie migrantov z Turecka do Európy, preto summit EÚ-Turecko prerušili. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej sa následne začali separátne rokovania. Orbán odmietol návrh priamo presťahovať migrantov z tureckých utečeneckých táborov do Európy. Spravodajský server Index.hu odvolávajúc sa na miestne zdroje z Bruselu uviedol, že tento návrh vetoval nielen Orbán. Maďarský ministerský predseda pred dnešným summitom vyhlásil, že vonkajšie hranice Európskej únie je potrebné uzatvoriť a zdôraznil, že o priamom dovoze migrantov - aspoň v prípade Maďarska - nemôže byť ani reč.

 

19:49 - EÚ je pripravená zdvojnásobiť pomoc Turecku pre utečencov na šesť miliárd eur

Európska únia je pripravená zdvojnásobiť už dohodnutú trojmiliardovú finančnú pomoc pre Turecko v prospech sýrskych utečencov na území tejto krajiny. Uvádza sa to v návrhu záverov, o ktorých rokujú lídri EÚ v Bruseli. Turecký premiér Ahmet Davutoglu prišiel na summit EÚ-Turecko s požiadavkou na pridanie ďalších troch miliárd eur určených na zlepšenie životných a sociálnych podmienok sýrskych utečencov. V priebehu summitu agentúra Reuters priniesla správu, že Turecko chce od Európanov dokopy až 20 miliárd eur, na čo niektoré médiá zareagovali označením summitu za "turecký bazár", na ktorom sa tradične ujednávajú ceny za tovar.

 

Návrh dokumentu, o ktorom rokujú premiéri a prezidenti členských krajín EÚ a ktorý bol upravený v priebehu dnešných rokovaní medzi EÚ a Tureckom, zahŕňa obojstranné opatrenia zamerané na ukončenie migračnej krízy. Medzi nové opatrenia patrí návrh, aby Turecko prijalo späť všetkých nelegálnych migrantov nachádzajúcich sa na gréckych ostrovoch vrátane Sýrčanov, zatiaľ čo EÚ zoberie z Turecka iba sýrskych utečencov podľa schémy jeden za jedného. Znamená to, že krajiny EÚ zoberú jedného sýrskeho utečenca z Turecka za každého Sýrčana z gréckych ostrovov vráteného na turecké územie.

 

Európska únia by mala poskytnúť dodatočné tri miliardy eur do konca roka 2018. Nová finančná pomoc bude prioritne zameraná na poskytnutie prístrešia pre sýrskych utečencov, na zlepšenie ich zdravotných podmienok, zabezpečenia školskej dochádzky pre ich deti a zjednodušenie prístupu utečencov na turecký trh práce. Turecko okrem toho od EÚ očakáva zjednodušenie vízovej povinnosti pre svojich občanov pri cestovaní do schengenskej zóny už do konca júna tohto roku. To by bol jasný ústupok zo strany Bruselu, lebo europolitici pôvodne uvažovali len o postupnej liberalizácii víz pre občanov Turecka.

 

18:35 - Schulz potvrdil, že Turecko chce od EÚ dodatočné tri miliardy eur pre utečencov

Turecko požaduje od Európskej únie, aby mu poskytla do roku 2018 dodatočných 3,3 miliardy eur ako pomoc pri riešení prítomnosti vysokého počtu migrantov na území tejto krajiny. Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz túto informáciu potvrdil na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po skončení prvej časti dnešného mimoriadneho summitu EÚ-Turecko.

 

Prvá časť summitu sa týkala vzťahov medzi EÚ a Tureckom a bola okrem iného aj zhodnotením vývoja situácie od novembra minulého roku, keď obe strany podpísali Akčný plán pre Turecko obsahujúci finančnú pomoc v hodnote troch miliárd eur pre zlepšenie situácie a životných podmienok sýrskych utečencov dlhodobo žijúcich v Turecku.

 

"Turecko žiada ďalšie tri miliardy eur od Európskej únie do roku 2018, aby mohlo riešiť migračné toky do Európy," opísal Schulz dianie na summite v Bruseli.

 

Spresnil, že europarlament je pripravený s tureckou stranou o tomto návrhu rokovať, upozornil však, že turecký návrh o dodatočné miliardy môže naraziť na "slabú vôľu" členských štátov EÚ.

 

15:54 - Erdogan dúfa, že sa premiér vráti do Turecka s 3 miliardami eur. Viac TU!

 

15:24 - Únia chce, aby Turecko povolilo hliadkovacie lode v jeho vodách. Viac TU!

 

13:29 - Sobotka: Summit EÚ-Turecko presadzuje to, čo už dávnejšie žiada V4. Viac TU!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies