Fico: Na Slovensku netolerujeme žiadne prejavy antisemitizmu

NETKY.SK • 10 Február 2015, 13:45 • 2 min
Fico: Na Slovensku netolerujeme žiadne prejavy antisemitizmu

BRATISLAVA - Na Slovensku sa netolerujú žiadne prejavy rasového, náboženského či etnického násilia, nevraživosti alebo antisemitizmu.

slovakia

left justify in out

"A proti takémuto konaniu sme pripravení okamžite zasiahnuť," ubezpečil premiér Robert Fico predstaviteľov Konferencie predsedov hlavných amerických židovských organizácií, ktorých dnes prijal na Úrade vlády SR.

 

Na otázku, ako sa Slovensku darí čeliť vlne antisemitizmu, ktorá narastá v Európe, reagoval, že naša krajina má množstvo udalostí, ktorými si pripomína tragédiu holokaustu. "Podarilo sa nám od roku 2001 dostať do hláv mladých ľudí aj strednej generácie, o čom bol holokaust a v čom spočívali jeho hrôzy," konštatoval.

 

Podľa neho sa Slovensko nestretáva s otvorenými prípadmi protižidovského násilia alebo nenávisti. Za jedinú cestu, ako sa tomu vyhnúť, považuje dostatočnú informovanosť o udalostiach z minulosti.

 

Fico dúfa, že vlna spolupatričnosti, ktorá sa zdvihla po januárových teroristických útokoch v Paríži, ktorá si vyžiadala 17 obetí, pomôže prekonať rozdiely, ktoré sa v Európe stali viditeľnejšími a hmatateľnejšími. "Som presvedčený, že sa dokážeme s týmito výzvami vyrovnať v prípade, ak im budeme čeliť spoločne," podčiarkol.

 

Prezident konferencie Robert Sugarman ocenil postoje SR voči Izraelu, rovnako tak Ficove slová o narastajúcom trende antisemitizmu v Európe a o úsilí mu spoločne čeliť.

 

Tiež bol zvedavý na pozíciu Slovenska v otázke uzavretia dohody o iránskom jadrovom programe so šesticou svetových veľmocí. "Je to téma, kde sa môžete na vládu SR spoľahnúť," prízvukoval s tým, že Európska únia má v tejto problematike jednotný názor a uvedomuje si všetky riziká, ktoré z nej vyplývajú. "Budeme podporovať každú krajinu na svete, každú iniciatívu, ktorá bude viesť ku kontrole tohto programu a k definitívnemu presvedčeniu, že nemôže byť nikdy zneužitý na iné ako mierové účely," zdôraznil premiér.

 

Od predstaviteľov konferencie na záver prevzal pamätnú plaketu, ktorou ho ocenili za úlohu, ktorú zohráva pri rokovaniach v EÚ ohľadne otázok týkajúcich sa Blízkeho východu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies