Fico: Na nákup nového vládneho špeciálu musí byť všeobecný súhlas

NETKY.SK • 15 Október 2015, 19:08 • 2 min
Fico: Na nákup nového vládneho špeciálu musí byť všeobecný súhlas

BRUSEL - Na prípadný nákup nových vládnych špeciálov, ktoré by nahradili súčasnú opotrebovanú letku, je podľa premiéra Roberta Fica potrebný všeobecný súhlas. Uviedol to pred začiatkom dnešného summitu Európskej rady v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Po prílete na letisko v belgickej metropole sprevádzali vládny stroj opäť problémy. Tento raz s pojazdnými výstupnými schodíkmi. Keďže tie moderné nezapadli k dverám, musel Fico čakať na to, aby pristavili iné. Toto zdržanie spôsobilo, že takmer nestihol naplánované koordinačné stretnutie premiérov Vyšehradskej štvorky.

Ako povedal po zasadnutí V4 prítomným novinárom, nákup nových lietadiel je témou na dlhú diskusiu. "Buďme k sebe úprimní. Keby sa teraz vláda SR rozhodla urobiť nejaký nákup, tak možno novinári budú prví stáť v rade a kričať, že sme kúpili lietadlá," reagoval na otázku, či nenastal čas na obmenu letky.

 

Fico verí, že v súvislosti s budúcoročným predsedníctvom Slovenska v Európskej únii, kedy budú potrebné prevozy diplomatov, sa k tejto otázke prijme racionálne rozhodnutie.

 

"Ale nedá sa to urobiť tak, že z toho bude niekto robiť politickú agendu. Ak sme sa rozhodli nakúpiť dopravné prostriedky na prevoz vojakov a humanitárnu pomoc, musíme zvažovať, či je tu nejaký priestor aj na nákup inej techniky," narážal tým na obstaranie dvoch nových Spartanov. Jeden stroj stál 34,5 milióna eur. Prvý má byť k dispozícii na budúci rok, druhý v roku 2017.

 

V letke ministerstva vnútra SR sa v súčasnosti nachádzajú dva ruské stroje Tu-154 M (hovorovo Tučko). Jedno z nich už roky stojí na ploche letiska v Bratislave a čaká na generálnu opravu. Tupolevy majú 25 a 16 rokov. Okrem nich sú k dispozícii ešte dve dopravné lietadlá Jakovlev Jak-40 ruskej výroby. Tie majú 35 a 40 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies