Fico: Na budúci rok plánujem navštíviť Čínu

NETKY.SK • 17 December 2014, 08:05 • 2 min
Fico: Na budúci rok plánujem navštíviť Čínu

BELEHRAD – Premiér Robert Fico sa na budúci rok chystá do Číny. Dnes v Belehrade prijal pozvanie na návštevu od svojho čínskeho partnera Li Kche-čchianga. "Je niekoľko projektov, o ktorých treba s čínskou stranou hovoriť," vysvetlil svoje rozhodnutie Fico.

slovakia

left justify in out

Spolu s ďalšími 15 premiérmi strednej a východnej Európy (SVE) sa v Srbsku zúčastnil na summite s predsedom čínskej vlády. Išlo v poradí o tretie podobné stretnutie. Predchádzajúce sa konali vo Varšave a minulý rok v Bukurešti. Budúcoročné sa pripravuje priamo v Číne.
      

Zároveň prišlo k dohode, že pravdepodobne v septembri bude Slovensko hostiť osobitné sympózium na tému inovácií, výskumu a vedy 16 krajín SVE a Číny. "Toto je to, čo potrebujeme, lebo potenciál Číny v tejto oblasti je dnes obrovský," poznamenal Fico, ktorý s touto ponukou prišiel ešte minulý rok v Rumunsku.
      

Pripomenul, že nepatrí medzi cestovateľov, pričom svoje zahraničné cesty zužuje iba na Brusel a krajiny Vyšehradskej štvorky. "Nepôjdem na žiadny výlet nikde, pokiaľ nebudem mať pocit, že cesta bude stáť za to, a to platí aj o Číne. Pôjdem tam len vtedy, ak budú pripravené rozumné veci. Len tak cestovať nepôjdem, lebo sa mi ani nechce," poznamenal Fico pred slovenskými novinármi.
      

S Li Kche-čchiangom tak ako vlani v Bukurešti hovorili aj o výstavbe hydroelektrárne na Ipli. "Projekt je v štádiu získania licencie v spolupráci s jednou slovenskou firmou a jednou dcérskou, ktorá pôsobí v Chine power," priblížil Fico. Slovensko má tiež záujem o spoluprácu v oblasti energetiky, kde, ako poznamenal, si obe krajiny môžu vzájomne veľa ponúknuť. Podľa neho sa chce čínska strana angažovať vo veľkých PPP projektoch. "Uvažujeme, že niektoré diaľnice alebo rýchlostné komunikácie v budúcnosti bude potrebné financovať aj takýmto spôsobom, pretože nebudú postačovať zdroje zo štátneho rozpočtu a eurofondov na tie plány, ktoré máme," poznamenal šéf slovenskej exekutívy.
      

Obaja premiéri sa opätovne vrátili k otázke založenia pobočky veľkej čínskej banky na Slovensku. Fico dodal, že to by Slovensku dalo ešte väčšiu kredibilitu pre čínskych investorov. Li Kche-čchiang prisľúbil, že budú priamo oslovovať významné bankové inštitúcie. "Vyskúšali si to v iných krajinách strednej a východnej Európy, a tam to funguje," podčiarkol.
      

Naďalej pretrváva záujem SR o zriadenie centra pre cestovný ruch, ktoré by organizovalo prílev turistov z danej časti sveta do strednej Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies