Fico: Musíme radikálne zmeniť štruktúru vzdelávania

NETKY.SK • 21 November 2016, 23:00 • 2 min
Fico: Musíme radikálne zmeniť štruktúru vzdelávania

BANSKÁ BYSTRICA - Premiér Robert Fico počas svoje návštevy Banskej Bystrice ocenil ďalšie znižovanie miery nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

"Musíme s radosťou konštatovať, že nám opäť klesla nezamestnanosť a to na 9,08 percenta, čo v medziročnom porovnaní s októbrom 2015 znamená pokles takmer o dve percentá,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii predseda vlády. Zároveň však upozornil, že pri znižovaní nezamestnanosti narážame na vážny problém. Na jednej strane ešte stále evidujeme nezamestnaných, na druhej strane sme svedkami nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Ako príklad uviedol pondelkovú návštevu banskobystrického drevospracujúceho podniku Doka, kde ďalší rozvoj výroby brzdí nedostatok profesií, ako sú stolár alebo elektrikár.


"Stále je tu nesúlad medzi vzdelaním, ktoré poskytujú stredné školy a medzi potrebami praxe,“ povedal premiér. Podľa neho sa musí radikálne zmeniť štruktúra vzdelávania na stredných školách. Avizoval aj konkrétne kroky. "Budem začiatkom decembra na stretnutí samosprávnych krajov, ktoré majú na starosti stredné školy a budeme otvorene hovoriť o povinnosti prispôsobovať štruktúru vzdelávania na stredných školách potrebám praxe. Úrady práce a ústredie posielajú vyšším územným celkom analýzy a prognózy na daný rok s konkrétnymi odporúčaniami, ale na konci dňa si poslanci urobia, čo chcú. Toto bude asi prvý prelom vo vzťahu medzi štátom a vyššími územnými celkami, ktoré budú musieť rešpektovať potreby praxe,“ uviedol.

 

Aj v tomto by mal fungovať tripartitný dialóg za účasti zamestnávateľov a odborov.
Fico upozornil, že pokiaľ nebudú v tomto procese samosprávy krajov ústretové, siahne vláda k opatreniam na úrovni legislatívy. Premiéra doplnil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Informoval, že z celkového počtu končiacich stredoškolákov je len 30 percent absolventov odborných škôl. V susednom Poľsku, kde majú porovnateľné požiadavky na potreby praxe, je to 50 percent.


Minister Richter uviedol, že od začiatku roku vzniklo na Slovensku 60-tisíc nových pracovných miest. Avizoval aj ďalšie opatrenia na zvýšenie zamestnanosti. V praxi sa už zažína osvedčovať príspevok na prácu a ubytovanie pri zamestnaní sa mimo bydliska trvalého pobytu. Túto pomoc už vyžíva takmer 900 ľudí. Väčšiu motiváciu pre nezamestnaných má priniesť aj zvýšenie minimálnej mzdy. Ďalším opatrením bude sprísnenie podmienok zamestnávania na dohodu. Podľa Richtera sa nemôžu opakovať prípady, že sa uchádzač o zamestnanie zúčastní neúspešne na konkurze vo firme, ktorá ho ale vzápätí zamestná na dohodu. Návrh novej právne úpravy bude podľa ministra predložená legislatívnej rade vlády v prvej polovici budúceho roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona