Fico: Možno sa pokúsime získať akcie Enelu v Slovenských elektrárňach

NETKY.SK • 5 September 2014, 13:17 • 2 min
Fico: Možno sa pokúsime získať akcie Enelu v Slovenských elektrárňach

NOVÁKY - Premiér Robert Fico dnes po vyfáraní z nováckych baní vyhlásil, že štát sa možno pokúsi získať akcie talianskej spoločnosti Enel v Slovenských elektrárňach.

slovakia

left justify in out

Podľa neho by to mohlo ešte zintenzívniť spoluprácu medzi Hornonitrianskymi baňami a Elektrárňou Nováky. „V procese, keď bude talianska spoločnosť Enel odpredávať svoje akcie v Slovenských elektrárňach, by sme mohli zabojovať o to, aby došlo k väčšiemu prepojeniu baní a tejto elektrárne, čo by dalo obrovskú perspektívu jednej aj druhej strane. Bola by tu jednoducho symbióza toho, kto produkuje elektrinu a toho, kto dodáva uhlie. Sú všelijaké varianty a my ich skúmame veľmi intenzívne. Ak by sa do budúcnosti ukázalo, že to má význam, že je pre štát výhodné pokúsiť sa získať akcie talianskeho Enelu, tak sa o to určite pokúsime,“ povedal Fico.

 

Hornonitriansky región premiér upokojil, že zmena majiteľa 66 percent v Slovenských elektrárňach neohrozí ani modernizáciu nováckej elektrárne, ani zamestnanosť v Hornonitrianskych baniach. „To nemá nič spoločné, pretože namiesto talianskej spoločnosti Enel nastúpi niekto iný. Nech to bude ktokoľvek, bude to seriózny partner, ktorý si musí plniť svoje povinnosti vo vzťahu k Novákom. Ľudia nemajú žiadny dôvod sa obávať,“ povedal Fico, ktorý sfáral do nováckej bane pri príležitosti regionálnych osláv Dňa baníkov. 

 

Podľa predsedu vlády Horná Nitra nemá inú alternatívu ako baníctvo. „Veľmi nám záleží na ďalšom rozvoji baníctva tu na Hornej Nitre. Baníctvo má v tomto regióne perspektívu a netreba sa obávať rôznych názorov, že s baňou treba niečo urobiť alebo treba prestať ťažiť hnedé uhlie. Finančne podporujeme ťažbu hnedého uhlia a v tomto duchu budeme pokračovať aj ďalej, pretože Horná Nitra nemá alternatívu, má len alternatívu baníctva,“ povedal Fico. 

 

Podpora ťažby a spaľovania uhlia na Hornej Nitre zo strany vlády je dlhodobo nesystémová, tvrdí v reakcii na dnešné vyhlásenia Roberta Fica Greenpeace Slovensko. "Je smutné, že Robert Fico nedáva Hornej Nitre žiadnu alternatívu k ťažbe uhlia. Je povinnosťou jeho kabinetu pomôcť tomuto regiónu, aby alternatívne cesty našiel," uviedol koordinátor klimatickej a energetickej kampane Greenpeace Slovensko Pavol Široký. Podľa neho premiér Fico nepriamo tvrdí, že tento región sa dostane do kritickej situácie najneskôr okolo roku 2030, keď už nebude na Hornej Nitre podľa Greenpeace čo ťažiť. "Ani premiér nedokáže vyčarovať väčšie zásoby uhlia. Síce mu prekážajú dotácie na obnoviteľné zdroje, ale ak sa investujú do uhoľnej energie, tak s tým problém nemá. Práve uhoľná energia však spôsobuje stovky predčasných úmrtí ročne," tvrdí Greenpeace v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa organizácie Miroslava Ábelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies