Fico: Možno pôjde o centimetre

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 18:56 • 2 min
Fico: Možno pôjde o centimetre

BRATISLAVA – Rozbúrená hladina Dunaja možno v čase kulminácie toku dosiahne do výšky iba pár centimetrov pod hranou mobilných protipovodňových bariér, ktoré rozmiestnili v Bratislave a na Devíne. Pripúšťa to premiér Robert Fico na základe správ z Nemecka a Rakúska a toho, čo videl pri dnešnej obhliadke územia z vtáčej perspektívy.

slovakia

left justify in out

„Z vrtuľníka jasne vidieť, že sú zaplavené obrovské plochy a prívalová vlna, ktorá príde z Rakúska a Nemecka, môže byť taká vysoká, že sme úplne na hrane. Ale ja verím, že prijaté opatrenia, ktoré boli urobené či už v Devíne, alebo v Bratislave, zabránia tomu, aby sa voda prevalila,“ povedal Fico, ktorý verí aj v kúsok šťastia.

Podľa premiérových slov sa očakáva ešte asi metrový nárast vody. Kulminácia by mala nastať niekedy vo štvrtok popoludní na Devíne, podvečer v Bratislave, v sobotu v Komárne. Na brehoch Dunaja a Moravy urobili preventívne opatrenia pred storočnou vodou, v Bratislave sú pripravení rozšíriť ich, aby boli účinné aj pri tisícročnej vode. Bratislavská povodňová ochrana bude mať premiéru, je to systém, ktorý budovali v rokoch 2006 až 2010. Okrem toho je pripravených 900 hasičov, ktorých môžu okamžite nasadiť do akcie, ak by to bolo potrebné, rovnako sú pripravení vojaci, aj ťažká technika. V stredu budú mať členovia vlády poradu u ministra životného prostredia, kde budú pokračovať vo vyhodnocovaní situácie.

Niektoré protipovodňové opatrenia prijali už v čase, keď to ešte neprikazovali legislatívne predpisy. „Sme vždy 48 hodín pred tým, ako nám určujú platné právne predpisy,“ poznamenal minister obrany Martin Glváč. Napríklad opatrenia zodpovedajúce tretiemu stupňu povodňovej aktivity urobili už pred 24 hodinami, hoci tento stav nastal neskôr.

V pondelok zaplavilo na Devínskej ceste asi 10 domov v záplavovom pásme. Na pomoc im poslali vojakov a hasičov, tri rodiny ich využili na sťahovanie nábytku. „Pokiaľ by sa ešte niekto obrátil z týchto domov so žiadosťou o pomoc, napriek tomu, že sú v záplavovom pásme, vojaci a ďalší sú pripravení im pomáhať s presťahovaním cenných vecí, ktoré majú v dome,“ povedal Fico.

Premiér konštatoval, že každá vláda musí rátať s tým, že príde prírodná katastrofa. „Momentálne robíme všetko pre to, aby boli škody minimálne. Ak by však prívalová vlna prevalila bariéry, tak škody by boli veľmi veľké,“ dodal. V takom prípade potvrdzuje, že by kabinet finančne pomohol. „Pokiaľ vzniknú nejaké škody na komunikáciách, vláda určite zasadne a rozhodne o pridelení finančných prostriedkov,“ uviedol predseda vlády.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies