Fico: Možná migrácia z Ukrajiny trápi SR viac ako migrácia ľudí z Afriky

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 07:22 • 2 min
Fico: Možná migrácia z Ukrajiny trápi SR viac ako migrácia ľudí z Afriky

BRUSEL/BRATISLAVA – Slovensku podľa premiéra Roberta Fica nehrozí nával utečencov z Afriky.

slovakia

left justify in out

"Ak k nám niekto príde, tak to môže byť v prípade rozšíreného vojenského konfliktu na Ukrajine. Toto nás trápi podstatne viacej ako možná migrácia z Afriky," uviedol po skončení štvrtkového (23.4.) mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli.

 

Ako však upozornil, v otázke nelegálnej migrácie zo severnej Afriky nemožno Európu rozdeliť na sever a juh a povedať južnej časti, aby si s daným problémom poradila sama. "Pretože ľudia, ktorí prídu z Afriky, môžu prísť do Európy robiť 'galibu', preto sa musíme spoločne v rámci Európskej únie proti tejto hrozbe postaviť," zdôraznil Fico.

 

Lídri európskej dvadsaťosmičky na summite zadali Európskej komisii úlohu pripraviť veľký pilotný projekt na presídľovanie migrantov. Pôvodný návrh hovoril o stanovení minimálneho počtu ľudí. Najskôr sa operovalo s číslom 5000, neskôr s 10.000. "Nakoniec padlo rozhodnutie, že sa nebudeme zaväzovať, pokiaľ ide o počet vytvorených voľných miest," priblížil slovenský premiér.

 

Štáty sa zhodli tiež na princípe dobrovoľnosti pri ich premiestňovaní, a to zo strany členských krajín únie, ako aj zo strany samotných utečencov. Podľa Fica má Slovensko výhodu v tom, že nie je ich vyhľadávanou konečnou destináciou. "Vždy sme boli tranzitnou krajinou, preto si vôbec nerobím z tejto otázky ťažkú hlavu," dodal s tým, že v tejto súvislosti nevidí žiadne riziko, ktoré by nútilo SR prijímať nejaké špeciálne opatrenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies