Fico: Momentálne nie je dôvod vyvodzovať zodpovednosť za prenájom kompy

NETKY.SK • 11 November 2015, 13:22 • 2 min
Fico: Momentálne nie je dôvod vyvodzovať zodpovednosť za prenájom kompy

BRATISLAVA – Predseda opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič je "klamár a pošahanec".

slovakia

left justify in out

V súvislosti s jeho aktuálnymi vyjadreniami na adresu údajne nevýhodnej zmluvy štátnej Vodohospodárskej výstavby (VV) o prevádzke kompy na Dunaji zopakoval dnes toto svoje hodnotenie premiér Robert Fico (Smer-SD). Na základe dostupných informácií nemá vraj žiadny dôvod na vyvodzovanie politickej zodpovednosti v tomto prípade.

 

Predseda vlády podľa svojich slov dúfa, že sa nemusí vracať k téme údajných účtov na Belize, ktorú otvoril tiež Matovič. "Títo páni si niečo vymyslia, vytvárajú okolo toho rôzne príbehy, zapĺňajú mediálny priestor, pretože nemajú žiadnu alternatívu. Oni neprišli s ničím racionálnym a rozumným," podčiarkol.

 

"Myslím si, že ak príde takýto pľuvanec zo strany pošahancov, tak je našou povinnosťou na takýto pľuvanec odpovedať jedným stanoviskom: Je to nezmysel, je to klamstvo, sú to výmysly, lebo inú alternatívu nemajú a odkázať príslušných pánov, ak majú niečo, nech sa obrátia na príslušné orgány činné v trestnom konaní. Nebudeme však živiť témy pošahancov ďalšími a ďalšími vyjadreniami. Nevidím absolútne žiadny dôvod v tomto okamihu, podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, na vyvodzovanie nejakej politickej zodpovednosti, " dodal Fico.

 

"Som veľmi sklamaný, že premiér SR sa rozhodol osobne a aktívne kryť evidentne zlodejskú zmluvu, ktorú podpísal vysokopostavený člen strany Smer-SD. Robert Fico bol občanmi zvolený, aby chránil záujmy ľudí a najmä chránil ich dane pred rozkrádaním," reagoval dnes na Ficove vyjadrenia Matovič.

 

Premiér Fico podľa neho robí pravý opak a takto si zrejme v praxi predstavuje svoje heslo "Chránime Slovensko". "Osobne sa postavil za zlodeja, ktorý podpísal zmluvu, ktorou za 15 rokov môže okradnúť ľudí o desiatky miliónov eur. Chcel by som týmto premiéra upozorniť, že ten kto kryje zlodeja, rovnako sa ním stáva. Týmto krokom, dnešným dňom umožnil každému občanovi Slovenskej republiky ho beztrestne nazývať zlodejom," podčiarkol predseda OĽaNO.

 

Matovič, spolu s blogerkou a poslankyňou zastupiteľstva bratislavského Starého Mesta Veronikou Remišovou a predsedom mimoparlamentnej strany NOVA Danielom Lipšicom v pondelok (9.11.) upozornili, že zmluva medzi VV a súkromnou firmou Ponton City je prakticky nevypovedateľná a údajný limit 25 miliónov eur v nej nie je uvedený. Zvyšovanie ceny prepravy podľa ceny lodnej nafty môže zmluvu predražiť o ďalšie desiatky miliónov eur. Na prípad ešte minulý týždeň upozornil aj opozičný Most-Híd.

 

Cena prepravy za 15 rokov prevádzky kompy dosiahne podľa Matoviča a Remišovej 51,38 milióna eur vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH). Cena je tak podľa nich o desiatky miliónov eur vyššia ako bol limit vo verejnom obstarávaní na úrovni 25 miliónov eur bez DPH. Podvod podľa nich spočíva v cestovnom poriadku kompy, pretože v zmluve je uvedená frekvencia prepravy 19-krát denne. Od 1. júla 2015 však kompa začala premávať podľa iného cestovného poriadku s frekvenciou 35-krát denne, čo spôsobilo nárast ceny.

 

"Pána Matoviča vnímame ako patologického klamára. Všetko, čo v poslednej dobe povedal, bola lož, nebola pravda, respektíve vyjadrenia nevedel dokázať," reagoval na tieto tvrdenia Lazár. Podľa neho je kompa v súčasnosti v skúšobnej prevádzke a frekvencia jej premávky sa riadi požiadavkami starostov dotknutých obcí. "To, že teraz kompa jazdí 35-krát denne som si nevymyslel ja. To bola požiadavka obcí," poznamenal v pondelok Lazár. Vyššia frekvencia prepravy kompy bude podľa neho trvať len do konca roka 2015.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies