Fico: Model prenájmov vojenských opravární sa mimoriadne osvedčil

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 17:19 • 2 min
Fico: Model prenájmov vojenských opravární sa mimoriadne osvedčil

TRENČÍN - Prenájmom vojenských opravárenských podnikov súkromnému sektoru sa vláde SR darí plniť záväzok z programového vyhlásenia vlády o stabilizácii vojenských opravární.

slovakia

left justify in out

Počas dnešnej návštevy sídla spoločnosti MSM Martin v areáli bývalého Vojenského opravárenského podniku (VOP) Trenčín to povedal premiér Robert Fico.
     

"Našli sme model prenájmu týchto spoločností iným spoločnostiam, ktoré sú schopné žiť nielen z armádnych zákaziek, ale získavajú zákazky aj z iných krajín, prípadne iného prostredia. Oceňujem, že spoločnosť MSM dnes zamestnáva v Trenčíne, Banskej Bystrici a Novákoch takmer 550 zamestnancov. Je evidentné, že spoločnosť sa presadzuje na medzinárodných trhoch. Aj produkcia zbraní je produkcia, pri ktorej si ľudia nájdu prácu a ak to nebudeme robiť my, bude to robiť nejaká iná krajina," skonštatoval premiér s tým, že model prenájmu vojenských opravárenských podnikov nájde svoje miesto aj v ďalších firmách v pôsobnosti Ozbrojených síl SR. 
     

Ako dodal, v minulosti Slovensko za pravicových vlád predalo všetko, čo malo hodnotu. "Mohol by som ako príklad nevýhodnosti uviesť privatizáciu Slovenských elektrární a ďalších spoločností. Nie sme priatelia priamej privatizácie, ale sme prívrženci toho, aby štát si udržal majetok tam, kde ho má a skôr hľadáme cestu ekonomických prenájmov. Tento model sa nám mimoriadne osvedčil, pretože majetok zostáva štátny, ale je prenajatý súkromnej spoločnosti," zdôraznil predseda vlády.
     

Podľa ministra obrany Martina Glváča podobný model uplatnia ešte tento rok aj v Leteckých opravovniach Trenčín (LOT). "Pred letom by sme chceli vypísať podobnú súťaž ako na VOP-ky aj na LOT Trenčín, pretože naviazanosť na rozpočet ministerstva obrany je obrovská a tieto dva modely, ktoré sme uplatnili v minulosti, sa ukázali ako správna cesta," dodal minister. Zdôraznil, že z rezortu obrany ide do vojenských opravární minimum financií.
     

Ako informoval riaditeľ spoločnosti MSM Marián Goga, spoločnosť stabilizovala zamestnanosť, získala nové objednávky a zákazky z ministerstva obrany v bývalom VOP Trenčín sú len asi štyri percentá. "Momentálne zamestnávame okolo 550 zamestnancov, máme požiadavky na ďalších 40 až 50 zamestnancov do Trenčína a záväzok, ktorý sme dali ministerstvu obrany ohľadom pracovných miest, presahujeme už o asi 150 zamestnancov," skonštatoval Goga s tým, že v bývalých VOP Trenčín pracuje spolu s pracoviskom v Banskej Bystrici asi 310 zamestnancov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies