Fico: Mitrík je kandidát opozície čistý ako božie oko

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 14:10 • 2 min
Fico: Mitrík je kandidát opozície čistý ako božie oko

BRATISLAVA - Nový predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karol Mitrík je najopozičnejším zo všetkých troch nominantov opozície, ktorí sa zúčastnili na voľbe. V reakcii na výsledky dnešnej voľby v Národnej rade SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Toto je kandidát opozície čistý ako božie oko. Ja už nepoznám čistejšieho opozičného kandidáta," povedal Fico. Uviedol, že rešpektuje výsledky voľby a zablahoželal novému šéfovi NKÚ k zvoleniu. Zdôraznil, že poslanci Národnej rady SR nevolili "budzogáň opozície", ale piateho najvyššieho ústavného činiteľa v krajine.
     

"Ťažko niečo vyčítať kandidátovi, ktorý bol zvolený, lebo je to zakladateľ KDH, zakladateľ SDKÚ, bývalý riaditeľ SIS za vlády Ivety Radičovcej, ktorá sama o ňom povedala, že má chrbtovú kosť," zdôvodnil premiér, prečo Mitríka považuje za najopozičnejšieho kandidáta.
     

Pripomenul, že Smer-SD do voľby nenavrhol žiadneho kandidáta. Vládna strana podľa jeho slov rešpektovala návrhové právo opozície. Dnešná voľba ukázala zlý stav opozície, uviedol premiér. Voľbu považuje za jej prehru. Dôvodom je, že nebola schopná garantovať 60 hlasov, ktoré získala pod návrh najsilnejšieho opozičného kandidáta – prokurátora Maroša Žilinku.
     

"Päťdesiatštyri hlasov opozície to je jednoducho veľké zlyhanie. Opäť sa ukázalo, že opozícia nie je schopná ani sa len zaktivizovať, prísť na to hlasovanie a dať hlasy tomu, komu podpísali," kritizoval.
     

Smer-SD mal aj podľa jeho podpredsedu Roberta Kaliňáka snahu zvoliť opozičného kandidáta. To sa podľa Kaliňáka aj stalo. "Ja si myslím, že čelného predstaviteľa exekutívy z predchádzajúcej vlády považovať inak, ako za opozičného, ani nie je možné," uviedol Kaliňák na margo tvrdenia opozície, že Mitrík nie je jej kandidátom.
     

Novým predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR sa na sedemročné obdobie stal oficiálne nominant Pavla Freša (SDKÚ-DS) Karol Mitrík. Rozhodli o tom dnes poslanci Národnej rady SR, keď Mitríkovi v tajnej voľbe odovzdali 82 hlasov. Proti bývalému šéfovi SIS za vlády Ivety Radičovej hlasovalo 43 poslancov, 16 sa zdržalo. Mitrík nahradí vo funkcii tri roky presluhujúceho Jána Jasovského.
     

Práve Mitríka označil premiér Robert Fico (Smer-SD) v minulosti za jedného z vhodných kandidátov na tento post. O bývalom primátorovi Spišskej Novej Vsi hovoril ako o vhodnom predsedovi NKÚ aj podpredseda Smeru-SD Pavol Paška.
     

Kandidát s najväčšou podporu opozície, prokurátor Maroš Žilinka, ktorého nomináciu podpísalo 60 opozičných poslancov, získal v tajnej voľbe 54 hlasov. Proti jeho zvoleniu bolo 65 členov snemovne, zdržalo sa ich 22.
     

Nominantka Mariána Kvasničku (nezaradený) a Štefana Kuffu (OĽaNO) Henrieta Crkoňová získala päť hlasov. Záporne sa voči nominácii bývalej vedúcej služobného úradu na ministerstve školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD) vyjadrilo 77 poslancov, zdržali sa 59.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona