Fico: Minská dohoda je základom na vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny

NETKY.SK • 7 Február 2015, 06:54 • 2 min
Fico: Minská dohoda je základom na vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny

KYJEV/BRATISLAVA – Minská dohoda predstavuje pre slovenskú vládu základ na vyriešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Po dnešnom rokovaní s ukrajinským partnerom Arsenijom Jaceňukom to uviedol slovenský premiér Robert Fico. Ten bol dnes spolu s ministrami zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a hospodárstva Pavlom Pavlisom na návšteve v Kyjeve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Fico privítal mierovú iniciatívu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, o ktorej vo štvrtok (5.2.) hovorili v Kyjeve a dnes v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Myslím si, že najlepšia odpoveď na takúto krízu je prosperujúca a úspešná Ukrajina," zdôraznil Fico s tým, že to nebude možné, ak bude krajina vo vojenskom konflikte. 
      

Na otázku, či Slovensko poskytne Ukrajine nejaké zbrane, o ktoré tento týždeň žiadal členské štáty NATO ukrajinský prezident Petro Porošenko, premiér reagoval, že ak bude Ukrajina potrebovať pomoc, tak ju SR poskytne vo forme humanitárnych dodávok.
      

Jaceňuk zdôraznil, že mier v Európe závisí od mieru na Ukrajine, a na to, aby ho dosiahla, sa musí brániť. Odmietol však klasické vojenské riešenie ozbrojeného konfliktu na východe krajiny. "Nikto nechce vojnu v Európe, ale tiež nikto nechce vidieť ruské tanky na hraniciach s Európskou úniou. Ruská agresia na východe Ukrajiny je nebezpečenstvo pre EÚ, pre členské štáty NATO a pre celý svet," podčiarkol s tým, že základom riešenia konfliktu je minuloročná Minská dohoda, ktorú by Moskva mala dodržiavať. V tejto súvislosti spomenul nutnosť jednotnej pozície EÚ.
      

Počas stretnutia premiérov sa podpísali dve medzivládne zmluvy o hraničných priechodoch na spoločných štátnych hraniciach a o železničnej doprave cez štátnu hranicu. Tie podľa Jaceňuka zjednodušia cezhraničnú spoluprácu medzi SR a Ukrajinou.
      

Fico naďalej dúfa, že sa podarí zrealizovať spoločné zasadnutie vlád na východe Slovenska tak, ako to bolo pôvodne v pláne. Na požiadavku Kyjeva sa pôvodný plán zmenil na dnešnú oficiálnu návštevu. "Ukrajina je dôležitý sused SR, máme záujem na tom, aby bola stabilná, demokratická a prosperujúca," uviedol premiér Fico, pričom ponúkol slovenské skúsenosti z predvstupového procesu, ako aj z 10-ročného členstva v únii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies