Fico: Mier zabezpečí len dohoda strán ukrajinského konfliktu

NETKY.SK • 11 September 2014, 16:42 • 2 min
Fico: Mier zabezpečí len dohoda strán ukrajinského konfliktu

BRATISLAVA – Dlhodobý a udržateľný mier a politickú stabilitu v našom regióne zaručí len dohoda medzi stranami ukrajinského konfliktu. Myslí si to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Slovenská republika je presvedčená, že iba dohoda zúčastnených strán môže byť zárukou dlhodobého a udržateľného mieru a politickej stability v regióne," vyhlásil na dnešnej Hodine otázok v parlamente.

 

Dodal, že na riešenie konfliktu treba využiť všetky mierové prostriedky, ktoré ponúka medzinárodné právo. "Možno však konštatovať, že strany ešte nevyužili všetky možnosti na mierové vyriešenie existujúceho sporu, ktoré medzinárodné právo ponúka a umožňuje," povedal Fico. Dosiahnuté krehké prímerie je podľa neho dobrá správa pre Slovensko.

 

Fico tiež víta úlohu pre Európsku komisiu, aby začala pracovať do konca septembra na možnom znížení, až prípadnom zastavení sankcií, pokiaľ bude pokračovať prímerie. Slovenský premiér dlhodobo vyhlasuje, že je za mierové a diplomatické riešenie, sankcie kritizuje. A to tak európske voči Rusku, ako aj ruské voči EÚ.

 

V súvislosti s obsadením Krymu uviedol, že považuje za "neprípustné akékoľvek silové ohrozovanie a porušovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a nezávislosti ktorejkoľvek krajiny - v tomto prípade Ukrajiny".

 

Zároveň spochybnil úprimnosť opozičných postojov v prípade ukrajinskej krízy. "Ja vám neverím vaše rozhorčenie. Vás neberiem ako niečo morálne, čo má právo hovoriť, čo je správne a čo nie," odkázal opozícii. Pripomenul, že to bola vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá povolila prelet lietadiel NATO nad naším územím. "A tieto lietadlá zabíjali civilistov v Juhoslávii," zopakoval.

 

Premiér zároveň zdôraznil, že Slovensko si praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu. Nemá záujem na jej izolácii. Pripomenul pomoc v podobe spätného toku plynu, ktorý umožnilo Slovensko. "Toto ja považujem za konkrétne riešenia, ktoré Ukrajina potrebuje, nie sankcie," vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies