Fico: Matovič nemá čo robiť v politike

NETKY.SK • 16 Október 2015, 17:40 • 2 min
Fico: Matovič nemá čo robiť v politike

BRATISLAVA - Igor Matovič a jemu podobní ľudia nemajú čo robiť v slovenskej politike. Vyhlásil to dnes predseda vlády Robert Fico v súvislosti s tým, že polícia nepotvrdila informácie Matoviča o tom, že premiér s manželkou údajne majú schránkovú firmu na Belize.

slovakia

left justify in out

"Nie som nadšený, že sa musím venovať Matovičovi, ale ide o zásadnú vec, ktorú bolo treba vysvetliť," povedal Fico. Polícia podľa neho nepreukázala žiadne z Matovičových tvrdení. "Nepreukázali sa žiadne účty, žiadne schránky, žiadne peniaze," uviedol.

 

Matovič svojimi tvrdeniami podľa Fica vyslal svetu signál, že na čele slovenskej vlády je človek, ktorý získal peniaze nezákonnými aktivitami. "Ide o poškodzovanie mena celej SR," vyhlásil Fico. Matovič podľa premiéra doručil Generálnej prokuratúre SR, polícii a ministerstvu vnútra obálky s podkladmi k verejnému obstarávaniu v jednom rezorte s tým, že bolo spreneverených osem miliónov eur. Pritom samotná zákazka mala podľa Fica nižšiu hodnotu ako osem miliónov. Ako Fico uviedol, napriek tomu chce, aby celú záležitosť preverila polícia. Matovič pritom podľa neho už viackrát dokázal, že je len klamár a výmyselník.


Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil preverovanie informácií o údajných účtoch predsedu vlády Roberta Fica a jeho manželky na Belize, ktoré medializoval poslanec parlamentu Igor Matovič s tým, že vec odmietol. "Zo zadovážených dokumentov a výpovedí vyšetrovateľ vylúčil skutočnosti o účtoch uvádzané pánom poslancom a tiež nezistil žiadnu súvislosť s písomným materiálom, ktorý predložil," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.


Matovič zverejnil v auguste anonymnú informáciu, ktorú dostal do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je vraj 674 546 004,42 USD. Fico na Matoviča za to podal trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie.

 

Polícia zverejnila dokumenty od Matoviča, aby ukázala, že premiér je čistý

 

Dokumenty, ktoré majú podľa Igora Matoviča preukazovať, že machinácie okolo verejného obstarávania ministerstva vnútra na hasičské terénne štvorkolky vedú až k účtom premiéra Roberta Fica a jeho manželky v Belize, sú verejné. Sprístupniť sa ich rozhodol policajný vyšetrovateľ, ktorý preveruje podanie lídra OĽaNO.

 

Novinárom dnes Matovičove dokumenty rozdal policajný prezident Tibor Gašpar po skončení jeho popoludňajšej tlačovej konferencie. Krok odôvodnil tým, že vyšetrovateľ chce "zobjektivizovať situáciu". Polícia chce podľa slov Gašpara reagovať na opakované slovné útoky Matoviča a dokázať, že z materiálov nevyplýva nič, čo tvrdí v súvislosti s premiérom a jeho zainteresovanosťou na tendri.

 

„Chcem konštatovať, že z toho materiálu nevyplýva ani len zmienka, ani žiaden náznak o tom, že by súviseli s nejakými účtami na Belize, respektíve s účtami inej schránkovej spoločnosti, prípadne s účtami, na ktorých by boli sumy, ktoré sa v spomínanom materiáli, respektíve vo vyhláseniach niekoľkokrát konštatovali,“ uviedol Gašpar.

 

Matovič dnes opätovne kritizoval prácu polície, tá podľa neho nemá záujem dôkladne vyšetriť prípad, plní úlohy premiéra Roberta Fica a jeho problém zametá pod koberec. „Mám pocit, že sme vťahovaní do politického boja vyhláseniami pána Matoviča,“ odmietol takéto tvrdenia policajný prezident. Prisľúbil, že vyšetrovateľ si v tomto prípade bude robiť svoju robotu tak, ako mu ukladá zákon.

 

Policajné prezídium dnes oznámilo, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil preverovanie informácií poskytnutých poslancom NR SR Igorom Matovičom (OĽaNO) vo veci existencie účtov predsedu vlády Roberta Fica a jeho manželky Svetlany v banke v Belize. Gašpar vysvetlil, že vyšetrovanie polícia rozdelila na dve samostatné časti.

 

Jednu z nich pritom vyšetrovateľ uzavrel vo štvrtok (15.10.). Osobitný spis potom vedie v súvislosti s podozrivým verejným obstarávaním, kde vyšetrovanie pokračuje. „Je to štandardný postup, deje sa to aj v iných veciach,“ odpovedal Gašpar na otázku, prečo bolo vyšetrovanie rozdelené.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies