Fico má veľké obavy, aké náročné bude slovenské predsedníctvo

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 16:09 • 2 min
Fico má veľké obavy, aké náročné bude slovenské predsedníctvo

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) má veľké obavy z toho, aké náročné bude predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie. Podľa neho totiž žiadne predsedníctvo nebolo vystavené riziku, že bude riešiť odchod členského štátu z únie, v tomto prípade Veľkej Británie. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

slovakia

left justify in out

Slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ podľa jeho slov budú preto dominovať dve témy, a to pokračujúca migračná kríza a brexit, bez ohľadu na to, ako referendum o zotrvaní Veľkej Británii v únii 23. júna dopadne. "Hoci máme nejaké vlastné predstavy o tom, v čom by mali byť naše priority v predsedníctve, tak budeme asi musieť na ne zabudnúť," skonštatoval Fico. Podľa neho by však Slovensko mohlo minimálne priblížiť agendu EÚ zrozumiteľnejšie k verejnosti. Taktiež by sa malo zamerať na diskusiu, čo ponúknuť Európanom, aby projekt EÚ vnímali pozitívne.

 

Premiér chce počas predsedníctva odtláčať nabok veci, ktoré Európu rozdeľujú a skôr sa zamerať na pozitívnu agendu, kde sa vedia kompetentní rýchlo dohodnúť. "Napríklad na júnovom summite padne rozhodnutie o zriadení európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, čiže budeme mať možnosť celý polrok 2016 pracovať na zriadení tejto stráže," vysvetlil.

 

Slovensko by podľa jeho slov malo byť dobrým a čestným sprostredkovateľom rôznych tém. Fico tvrdí, že sa od predsedajúcej krajiny očakáva, že dá každému priestor a bude s každým hľadať nejaké riešenia.

"Prvého júla si sadneme za predsednícky stôl a bude sa od nás očakávať, že budeme pomáhať hľadať riešenia, ako to ustáliť v EÚ, čo robiť, pokiaľ ide o nové migračné trasy, ktoré sa objavujú, či ako nastaviť rozpočet EÚ na rok 2017," povedal Fico.

 

Zo zdravotného hľadiska predseda vlády tvrdí, že má dosť síl na to, aby vykonával dôkladne svoje právomoci. "Myslím si, že o tom svedčia aj posledné aktivity v súvislosti so slovenským predsedníctvom. Ako som prisľúbil, tak prakticky od 1. júna idem v takom normálnom tempe," podotkol premiér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona