Fico má tajné informácie, že vo vedení GP treba rýchlo zmenu

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 14:18 • 2 min
Fico má tajné informácie, že vo vedení GP treba rýchlo zmenu

BRATISLAVA - Vláde sa hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení.

slovakia

left justify in out

„Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval premiér Robert Fico po rokovaní vlády. Fico však odmietol konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.

Práve neudržateľnou situáciou na generálnej prokuratúre a zablokovaným ústavným súdom v prípade sťažnosti nevymenovaného zvoleného kandidáta za šéfa prokuratúry Jozefa Čentéša vyargumentoval Fico, prečo jeho kabinet schválil zrýchlené konanie o novelizácii zákona, ktorá ÚS odblokuje. Minulý týždeň totiž hovoril, že vládna novela pôjde riadnym legislatívnym procesom. „My sme očakávali, že náš návrh zákona zdynamizuje situáciu, ale keď sledujeme vývoj okolo tejto kauzy, mám taký pocit, že bude trvať niekoľko ďalších mesiacov, kým sa ústavný súd rozhýbe,“ povedal Fico. Zmena zákona prinesie pravidlo, že sa v prípade zablokovania ÚS námietkami účastníkov voči jeho sudcom bude uplatňovať doktrína nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov. Doktrína umožňuje pojednávať a rozhodovať vo veci sudcovi, ktorý by bol inak vylúčený, lebo ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti, respektíve odopretiu spravodlivosti. Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková sama navrhovala uplatňovať doktrínu nevyhnutnosti. ÚS však túto medzinárodne známu doktrínu doteraz nevyužil. Teraz ju bude mať asi priamo v zákone, keďže poslanci by mali takúto zmenu veľmi rýchlo schváliť. 

V prípade, že parlament schváli novelu zákona o organizácii ústavného súdu, tak by o Čentéšovej sťažnosti aj návrhu na predbežné opatrenie, ktorým chce zabrániť novej voľbe kandidáta na šéfa prokuratúry, rozhodoval pôvodne prvý vyžrebovaný senát v zložení Peter Brňák, Milan Ľalík a Marianna Mochnáčová, pričom Brňák a Lalík boli pôvodne na základe Čentéšovej námietky z rozhodovania vylúčení. Fico pritom odmieta delenie ústavných sudcov na „prezidentových“ a „neprezidentových“. Hovorí, že Smer-SD počká, ako sa rozhodne o Čentéšovom návrhu na predbežné opatrenie a dovtedy k novej voľbe kandidáta na šéfa prokuratúry nepristúpia. Ak návrh senát ÚS zamietne, nová voľba bude, ak predbežné opatrenie ÚS príjme, bude Smer čakať na verdikt o podstate Čentéšovej námietky proti tomu, že ho prezident nevymenoval za generálneho



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies