Fico má riešenie na voľbu šéfa NKÚ, chce viac opozičných kandidátov

NETKY.SK • 18 Marec 2013, 10:28 • 2 min
Fico má riešenie na voľbu šéfa NKÚ, chce viac opozičných kandidátov

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vyzval opozičné strany, aby každá predložila vlastný návrh na kandidáta na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Vládny Smer-SD by si potom podľa jeho slov vybral toho najvhodnejšieho. Ako priblížil v dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko, týmto spôsobom by bolo možné riešiť situáciu ohľadne voľby nového šéfa NKÚ, ktorého parlament opäť nezvolil.

slovakia

left justify in out

"Keďže sa nevedia dohodnúť na kandidátovi, nech každá politická strana z opozície navrhne kandidáta a my z neho vyberieme toho najlepšieho, tomu dáme hlasy, to ja považujem za celkom korektné," povedal šéf kabinetu v Sobotných dialógoch. Bez hlasov poslancov Smeru-SD nebude mať kandidát dostatočnú podporu. Fico podotkol, že opozícia sa nevie ohľadne tejto témy nielen dohodnúť, ale ani stretnúť.

"Šéfom NKÚ bude predstaviteľ opozície, ale pýtam sa, prečo sú takí falošní a farizejskí medzi sebou," uviedol s tým, že neúspešný kandidát Vladimír Klimeš nezískal ani len polovičnú podporu zo strany opozičných poslancov. Premiér sa preto v tejto súvislosti pýta, ako môže považovať za opozičného kandidáta človeka, ktorý nemá ani len polovičnú podporu. Tvrdí, že opozičné strany sa ohľadne tejto otázky navzájom klamú.

Najvyšší kontrolný úrad stále nemá nového predsedu. Parlamentu sa ho počas týždňa nepodarilo zvoliť. Na post bol len jeden kandidát Vladimír Klimeš, ktorého navrhla opozícia. Predsedu NKÚ volili poslanci už štvrtýkrát. Premiér Fico niekoľkokrát deklaroval, že post šéfa NKÚ patrí opozícii. Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému uplynulo funkčné obdobie vo februári. Keďže nástupcu nemá, úrad riadi ďalej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona