Fico má o riešení utečeneckej krízy hovoriť s predstaviteľmi Výzvy k ľudskosti

NETKY.SK • 24 September 2015, 11:03 • 2 min
Fico má o riešení utečeneckej krízy hovoriť s predstaviteľmi Výzvy k ľudskosti

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico má dnes hovoriť o pomoci štátu pri riešení migračnej krízy s predstaviteľmi Výzvy k ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Avizoval to v utorok 22. septembra na Výbore NR SR pre európske záležitosti. Ako sa pre agentúru SITA vyjadril jeden z predstaviteľov výzvy Martin Dubéci, očakávajú, že stretnutie bude v duchu konštruktívnej diskusie. Predstaviteľov výzvy prijal aj prezident Andrej Kiska vo štvrtok 17. septembra.

 

"Ja sa stretávam vo štvrtok s predstaviteľmi Výzvy k ľudskosti. Ak majú nejaké návrhy, my im pomôžeme. Napríklad, ak by charita potrebovala nejakú pomoc zo strany štátu, finančnú, alebo akúkoľvek inú, samozrejme, štát je v tomto maximálne pripravený," vyhlásil Fico na výbore.

 

Ako sa uvádza v spoločnom vyhlásení Výzvy k ľudskosti a niektorých mimovládnych organizácií, prajú si, aby sa v diskusii o utečencoch používali racionálne argumenty a nie populizmus, klamstvo či manipulácia. Okrem iného by tiež považovali za dobré, aby sa začala celospoločenská diskusia s cieľom vypracovať dlhodobú stratégiu týkajúcu sa ekonomickej migrácie či prípraviť plán pre zavedenie dlhodobého a komplexného integračného programu.

 

Spoločné vyhlásenie, ku ktorému sa pridali napríklad organizácie ako Magna Deti v núdzi, Človek v ohrození či Liga za ľudské práva, hovorí, že spoločný európsky postup pri zvládaní humanitárnej krízy vnímajú ako kľúčový a majú záujem sa na ňom podieľať. "Sme presvedčení, že našou úlohou je nájsť riešenie, ktoré neohrozí voľný pohyb v schengenskom priestore a zároveň sa bude tešiť podpore širokej verejnosti. K nemu sa však môžeme dopracovať jedine v prípade, ak budú štát, súkromný a tretí sektor úzko spolupracovať, aktívne medzi sebou komunikovať a svoj postup vzájomne koordinovať," uvádza sa vo vyhlásení.

 

Predstaviteľov Výzvy k ľudskosti vo štvrtok 17. septembra prijal prezident SR Andrej Kiska. "Rozprávali sme sa o tom, že to nie je žiadna formalita, ale cesta, ako presvedčiť ľudí, ako verejnosť ubezpečiť, že to nie je bezprecedentné riziko," uviedla vtedy jedna z iniciátorov výzvy Lucia Štasselová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies