Fico má na predsedníctve povedať, kto bude šéfom NR SR

NETKY.SK • 24 November 2014, 09:03 • 2 min
Fico má na predsedníctve povedať, kto bude šéfom NR SR

BRATISLAVA – Predseda vládnej strany Robert Fico by mal dnes na rokovaní predsedníctva Smeru-SD prezradiť, kto bude novým predsedom Národnej rady SR. Predsedníctvo začne rokovať popoludní. Následne o parlamentnej schôdzi, ktorá sa začne v utorok, bude rokovať aj poslanecký klub.

slovakia

left justify in out

Fico pôvodne v utorok oznámil, že Smer-SD o nástupcovi Pavla Pašku, ktorý sa vzdal funkcie, rozhodne do 48 hodín. Tvrdil, že Pašku nahradí jeden z členov vlády. Novinárom vtedy povedal, že meno nového šéfa zákonodarného zboru sa dozvedia vo štvrtok predpoludním. Keď sa ho novinári vo štvrtok pýtali na meno nového predsedu parlamentu, Fico uviedol, že kandidáta musia odsúhlasiť najprv stranícke štruktúry Smeru-SD a následne ho predstavia prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Šéf parlamentu je druhý najvyšší ústavný činiteľ a rozhodovanie o obsadení tejto funkcie si vyžaduje kultúru rozhodovania, vyhlásil vo štvrtok premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico. Až potom podľa neho bude možné nového predsedu parlamentu predstaviť verejnosti. „Obavám sa, že definitívne to budete vedieť, až keď ten návrh položím v utorok na stôl, dodal,“ konštatoval. V piatok Fico oznámil, že kandidáta už má, ale jeho meno neprezradí. Najhorúcejším kandidátom na predsedu NR SR bol minister kultúry Marek Maďarič. Ten však kandidatúru odmietal. „Sú dve alternatívy, buď pôjdeme cestou výberu niektorého z ministrov, ktorí majú spočívajúci poslanecký mandát, alebo vyberieme niekoho, kto sedí priamo v parlamente ako poslanec. V tomto momente môžem povedať len to, že možno bude táto nominácia pre niekoho prekvapujúca,“ povedal Fico v sobotu v RTVS. 


Predseda Národnej rady SR Pavol Paška pred týždňom v nedeľu po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb a víťazstva Richarda Rašiho v primátorskom súboji v Košiciach prítomným novinárom oznámil, že sa vzdáva funkcie predsedu parlamentu. Uviedol to v prítomnosti svojej manželky a povedal, že k tomuto rozhodnutiu dospel po tom, čo sa objavili útoky na jeho osobu a postihli aj jeho rodinu. Paška zároveň oznámil, že sa vzdá poslaneckého mandátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona