Fico: Ľudia s nižšími príjmami majú mať výhodný účet v banke zadarmo

NETKY.SK • 26 August 2015, 16:49 • 2 min
Fico: Ľudia s nižšími príjmami majú mať výhodný účet v banke zadarmo

BRATISLAVA - Ľudia s nižšími príjmami majú mať od budúceho roka nárok na účet so základnými funkciami zadarmo.

slovakia

left justify in out

Kategória ľudí s vyššími príjmami má zaň platiť mesačne tri eurá. Informoval o tom dnes po skončení rokovania vlády SR premiér Robert Fico.

 

Kabinet dnes schválil návrh zákona, ktorým sa má zaviesť takýto účet pre všetkých ľudí. "Kategória ľudí s nižšími príjmami bude mať nárok na vedenie bankového účtu za nulový poplatok, kategória s vyššími príjmami bude mať nárok na vedenie takéhoto účtu za poplatok tri eurá," uviedol premiér.

Zároveň poveril rezort financií, aby zavádzaniu účtu zadarmo venoval veľkú pozornosť. "My si uvedomujeme, že toto rozhodnutie bude vytvárať veľký finančný tlak na banky a budú robiť rôzne protiopatrenia. Preto som požiadal aj ministra financií, aby prezentáciu tohto rozhodnutia o zavádzaní bankového poplatku vo výške nula za vedenie účtu, aby tomu venoval primeranú pozornosť, aby ľudia mali dostatok informácií, na čo sú oprávnení," upozornil Fico.

 

Nový výhodnejší účet pre občanov má zahŕňať základné služby, ktoré klient potrebuje. "Balík služieb je definovaný naširoko, ako sa len dá. To znamená výbery z bankomatov, všetky hotovostné a bezhotovostné operácie, inkasá, trvalé príkazy, operácie na priečinku v pobočke banky a takisto internetové spojenie, vydanie debetnej karty," priblížil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Podmienkou získania účtu zadarmo je, že ľudia nemôžu mať príjem vyšší ako 400 eur. Občania s vyšším príjmom zaň zaplatia tri eurá. "Vnímam to ako revolúciu v bankových poplatkoch. Myslím si, že banky sa právom obávajú tohto opatrenia. Samozrejme, predpokladá sa aj upratovanie v nás, v hlavách občanov, lebo je to o tom, aby sme mali len jeden bežný účet. Nárok na takýto účet bude mať občan len vtedy, ak ho bude mať len jeden," konštatoval Kažimír.

 

Zároveň vidí rozdiely medzi základným bankovým produktom, ktorý už na Slovensku existuje za jedno euro mesačne, a novým výhodnejším účtom. "Ten predchádzajúci účet bol obmedzený na istý počet platieb, boli tam rôzne obmedzenia. Teraz je to naplno, všetko, čo človek potrebuje, v tomto účte je a je to dané aj dohodou z Európskeho parlamentu. To znamená, že legislatíva je koordinovaná vo všetkých krajinách," dodal Kažimír.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies