Fico: Ľudia potrebujú od našej vlády ešte viac, ponúkame im balíček

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 12:15 • 2 min
Fico: Ľudia potrebujú od našej vlády ešte viac, ponúkame im balíček

BRATISLAVA - Ľudia potrebujú po rokoch strádania od sociálno-demokratickej vlády ešte viac. Vo svojom prejave počas dnešného pracovného snemu strany Smer-SD v Bratislave pred 246 delegátmi to vyhlásil predseda strany Robert Fico, ktorý predstavil 15-bodový pozitívny sociálny, ekonomický a finančný balíček. Ak ho snem schváli, bude to záväzný plán s tým, že sa ešte bude komunikovať so sociálnymi partnermi.

slovakia

left justify in out

Balíček okrem iného obsahuje historicky najvyššie zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie odvodov pre kategóriu stredno- a nízkopríjmových zamestnancov, zavedenie minimálneho dôchodku, zvýšenie vianočného príspevku, dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi, pokles cien plynu pre domácnosti v roku 2015 a 2016 o dvojciferné číslo, ako aj rozšírenie kapacít jaslí a škôl približne pre 20.000 detí ročne.
      

Smer-SD tiež má záujem zvýšiť zľavy pri cestovaní vlakom do práce z 35 na 50 percent, zaviesť vlakovú dopravu zadarmo pre všetkých dôchodcov a študentov základných, stredných a vysokých škôl od januára 2015, rozšíriť študentské odvodové úľavy pri práci na dohodu, podporiť asistentov učiteľov pri zdravotne postihnutých žiakov, podporiť praktické odborné vzdelávanie, zaviesť daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja, ako aj zaviesť možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru. "Tento balíček je pripravený na základe zvládnutej konsolidácie a lepšieho výberu daní," vysvetlil Fico.
      

Predseda Smeru-SD a premiér pripomenul, že jeho strana stále vládne v období hlboko poznačenom finančnou a hospodárskou krízou. "Aby sme udržali normálny chod štátu, museli sme spoločne na úrovni EÚ a SR prijať bezprecedentné rozhodnutia. Ak by Európa spoločne s členskými štátmi nepristúpila k týmto rozhodnutiam, dnes by takmer isto euro neexistovalo a Európa by bola v hlbokej recesii," upozornil.
      

Fico priznáva, že by boli straníci naivní, keby očakávali, že ich niekto pri konsolidácii verejných financií podporí či pochváli. "V kampani pred voľbami do NR SR a aj po zostavení vlády sme boli obviňovaní, že pôjdeme gréckou cestou. Dnes môžeme s hrdosťou povedať, že naša vláda ukázala, že vie byť dobrým hospodárom. Ľudia musia mať istoty, že nie sú ohrozené ich vklady, že sa neznehodnotí euro a že kríza neskončí totálnym rozvratom štátov ako takých," apeloval.
      

Za doterajšie úspechy svojej vlády označil zníženie deficitu pod tri percentá a vyradenie SR z procedúry nadmerného deficitu, hospodársky rast, ktorý bude podľa jeho slov v rokoch 2014 a 2015 patriť k najvyšším v EÚ, úroveň verejného dlhu, rast reálnych miezd, pokles nezamestnanosti, revolúciu vo výbere daní a predchádzaní daňovým únikom a podvodom a skutočnosť, že Slovensko vyrokovalo 13-percentný nárast eurofondov v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.
      

"Tieto veci verejnosť automaticky nevníma, pokiaľ sa nepretavia do zlepšenia životnej úrovne. Aj keď ceny niekoľko mesiacov nerastú, ľudia majú pocit, že je stále hrošie. Ľudia nás nebudú voliť za to, čo sme urobili, ale za to, akú budúcnosť im ponúkneme. Sociálna demokracia nemôže nikdy prepadnúť individualizmu, kultu osobného úspechu a predstave, že filantropia môže nahradiť sociálny štát a solidaritu," vyhlásil premiér. Smer-SD preto bude pokračovať v plnení programového vyhlásenia. "Nie je dôvod ani záujem robiť jeho revíziu, ideme podľa plánu. Prvým cieľom bola a je ochrana ľudí pred neodôvodnenými následkami krízy, podpora rastu a zníženie deficitu pod tri percentá. Minimálne tu máme veci splnené," povedal s tým, že Smer-SD má dnes povinnosť správať sa sociálno-demokraticky viac ako kedykoľvek predtým.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona