Fico: Lídrov EÚ bude informovať o posune od Bratislavského summitu

NETKY.SK • 20 Október 2016, 10:08 • 2 min
Fico: Lídrov EÚ bude informovať o posune od Bratislavského summitu

BRATISLAVA – Robert Fico ako šéf vlády predsedajúcej krajiny v Rade EÚ na prvom dni Európskej rady v Bruseli vystúpi so správou o tom, čo všetko sa už stihlo naplniť od prijatia Bratislavskej deklarácie a cestovnej mapy.

slovakia

left justify in out

Fico vystúpi na začiatku rokovania spolu s hlavnými predstaviteľmi EÚ – predsedom Rady Donaldom Tuskom a šéfom Komisie Jeanom-Claudeom Junckerom. Ide o novinku, ktorú by chcel podľa diplomatov zaviesť Tusk aj na nasledujúce summity. Vystúpenia premiérov by neboli viazané na posun od Bratislavského summitu, ale na to, ako sa darí plniť predsednícke priority. Takisto po prvýkrát bude britská premiérka Theresa May informovať svojich kolegov, ako napreduje Veľká Británia v súvislosti s brexitom. Fico bude premiérov a prezidentov informovať napríklad o misii Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže v Bulharsku a ratifikácií Parížskej klimatickej dohody.


Na riadnom summite, ktorý sa koná dnes a v piatok, sa budú lídri venovať dohode o vytvorení zóny voľného obchodu s Kanadou (CETA). O tej tento týždeň v utorok rokovala rada ministrov EÚ, ktorú viedol minister hospodárstva Peter Žiga. Problémom ostáva valónsky nesúhlas s podpisom dohody. To, že belgický región Valónsko nepodporí dohodu, oznámil 14. októbra premiér frankofónneho regiónu Paul Magnette s tým, že federálnej vláde neposkytne mandát, aby na summite v Bruseli schválila dohodu. V časti obchodu by lídri mali hovoriť aj na tému čínskej ocele.


Dôležitou témou budú aj vzťahy s Ruskom a dianie v Sýrii. O tejto problematike rokovali aj ministri zahraničných vecí EÚ. Vyzvali sýrsku vládu a jej podporovateľov, aby skončili bombardovanie Aleppa, umožnili vjazd humanitárnych konvojov do mesta a snažili sa o politické riešenie konfliktu v Sýrii. Diskusia o Rusku sa očakáva bez toho, aby boli prijaté závery. Tie by však mali byť prijaté v súvislosti so Sýriou. Prezidenti a premiéri sa budú pri téme migrácie venovať hlavne spolupráci s Afrikou.


Fico sa pred vrcholnou schôdzkou európskych lídrov bilaterálne stretne aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a čaká ho i tradičné koordinačné stretnutie predsedov vlád krajín Visegrádskej štvorky. Návrat premiéra na Slovensko sa očakáva v piatok popoludní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies