Fico: Lajčákovo pôsobenie v New Yorku môže pomôcť našej diplomacii

NETKY.SK • 4 Január 2017, 08:35 • 2 min
Fico: Lajčákovo pôsobenie v New Yorku môže pomôcť našej diplomacii

BRATISLAVA – Slovensko sa vďaka kandidatúre ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN pozitívne zviditeľnilo a je správne na túto prácu nadviazať tým, že minister bude zastávať post predsedu Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov. Povedal to predseda vlády Robert Fico s tým, že Lajčák má jeho osobnú podporu, ale aj podporu celej vlády.

slovakia

left justify in out

„Má moju osobnú podporu, ako aj celej vlády, aby túto pozíciu zastával za súčasného riadenia MZV. Je to zlučiteľné, je to možné, dokonca si myslím, že pôsobenie v New Yorku aj Bratislave opäť môže pomôcť slovenskej diplomacii,“ povedal Fico na Lajčákovu adresu s tým, že ide o tak významnú pozíciu, že stojí za to vynaložiť na to energiu, aj keď to nebude jednoduché.

 

Lajčák pripomenul, že to bude prvé Valné zhromaždenie pre nového generálneho tajomníka Antonia Guterresa, nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, ale aj nového francúzskeho prezidenta a ďalších štátnikov. „Myslím si, že váha tohto VZ OSN bude o to väčšia a teším sa, že budeme v centre diania,“ dodal. Lajčák bude šéfom 72. VZ OSN od septembra 2017 do septembra 2018. Táto funkcia je procedurálna a funguje na princípe rotácie. Slovensko o túto funkciu prejavilo záujem už v roku 2003.

 

Valné zhromaždenie OSN je jediný hlavný orgán OSN, ktorý pozostáva zo všetkých 193 členských štátov a tie sa striedajú na poste predsedu každý rok. V rámci OSN ide o protokolárne najvyššiu funkciu, ktorú tradične zastáva minister zahraničných vecí alebo iná medzinárodne uznávaná osobnosť z krajiny, ktorá je na rade prevziať predsedníctvo VZ OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies