Fico: Lajčák bude mať podporu vlády, ak bude kandidovať na vysoký post

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 15:57 • 2 min
Fico: Lajčák bude mať podporu vlády, ak bude kandidovať na vysoký post

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák bude mať podporu vlády, ak sa niekedy rozhodne kandidovať na nejakú významnú medzinárodnú funkciu.

slovakia

left justify in out

 „V prípade, že sa podpredseda vlády Miro Lajčák rozhodne kandidovať v súvislosti s niektorou z významných európskych kandidatúr, tak bude mať silnú a jednoznačnú podporu vlády,“ vyhlásil dnes na tlačovej besede premiér Robert Fico v reakcii na medializovanú informáciu, že aj súčasný slovenský šéf diplomacie je horúcim kandidátom na generálneho tajomníka v OSN.

 

Podľa Fica nikto nepochybuje o tom, že Lajčák spĺňa všetky kritériá na post generálneho tajomníka OSN. „Všetci vieme, že je vysoko uznávaný a rešpektovaný odborník, ktorého vďaka jeho skúsenostiam nepochybne čakajú ešte veľmi veľké výzvy na medzinárodnej úrovni. A o týchto výzvach sa asi dozvieme v krátkom čase,“ vyhlásil Fico. Podľa slovenského premiéra si však treba uvedomiť, že termín volieb generálneho tajomníka OSN je až na jeseň 2016 a mandát súčasnému generálnemu tajomníkovi sa končí k 31. decembru 2016. Dnes je teda predčasné o tom hovoriť. Tento druh kandidatúr sa podľa Fica nepresadzuje silnými verejnými vyhláseniami či predčasnou mediálnou prezentáciou, ale diskrétnou a tvrdou diplomatickou činnosťou. 

 

Lajčák svoje schopnosti podľa Fica potvrdil už aj počas pôsobenia vo funkcii vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine, ako aj v európskom úrade, ktorý viedla Catherine Ashton, odkiaľ išiel do Ficovej prvej vlády. Premiér pripomenul aj Lajčákovo pôsobenie v Čiernej Hore, kde sa zasadil o hladký priebeh referenda o odčlenení zo zväzku so Srbskom. „Od vzniku OSN v roku 1945 na čele tejto organizácie nikdy nestál človek z východoeurópskeho regiónu a teraz sa zdá, že sa vážne začína diskutovať o tom, že by to mal byť človek z tohto prostredia,“ upozornil Fico. Zvýšila by sa tým prestíž danej krajiny. 

 

Britský týždenník The Economist začiatkom júna naznačil, že novým generálnym tajomníkom OSN môže byť prvýkrát v histórii Slovák. Súčasného šéfa najväčšej organizácie sveta Pan Ki-muna podľa britského periodika nahradí buď slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák alebo jeho predchodca Ján Kubiš. Ten v súčasnosti pôsobí ako osobitný predstaviteľ OSN v Afganistane a podľa prestížneho týždenníka má preto na zisk prestížnej funkcie o niečo vyššie šance.

 

Lajčák zase v minulosti zastával funkciu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu. 

Pan Ki-munovi sa druhé a zároveň posledné päťročné funkčné obdobie skončí v roku 2016. O jeho nástupcovi rozhodne Valné zhromaždenie OSN na odporúčanie Bezpečnostnej rady. V nej má všetkých päť stálych členov právo veta a každá z mocností tak môže zvolenie nového generálneho tajomníka zablokovať. Všeobecne panuje nepísaná zhoda v tom, že šéfom OSN nebude Američan a podľa Economistu je preto po ázijskom generálnom tajomníkovi teraz na rade Európa. 

 

Pozorovatelia tiež očakávajú, že nový šéf OSN bude pochádzať z postkomunistickej krajiny. Okrem oboch Slovákov sa uvažuje aj o slovinskom exprezidentovi Danilovi Türkovi, ale tiež Irine Bokovovej, ktorá v súčasnosti šéfuje Organizácii OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies