FICO: Kým Briti vystúpia, musia byť plnohodnotným členom

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 16:06 • 2 min
FICO: Kým Briti vystúpia, musia byť plnohodnotným členom

BRUSEL – Dnešná diskusia 27 lídrov o brexite a budúcich vzťahoch bola absolútne vecná, bez emócií.

slovakia

left justify in out

Po skončení zasadnutia Európskej rady v Bruseli to uviedol premiér Robert Fico. Dodal, že téma odchodu Veľkej Británie z Európskej únie je od piatka aj na našom stole ako predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie. Ako ďalej pripomenul, po prvýkrát v histórii európsky klub opúšťa krajina, a to nie hocijaká, ale piata najväčšia ekonomika na svete. Pripustil, že práve téma brexitu dominovala schôdzke hláv vlád a štátov.


Fico informoval, že Veľká Británia stále potrebuje čas na to, kým formálne aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu. „Myslíme si, že sa to stane po zmene predsedu Konzervatívnej strany a zmene na pozícií predsedu vlády. Možno to bude v septembri, možno v októbri, keď Briti odchod oficiálne potvrdia,“ dodal šéf slovenskej vlády. Kým Briti vystúpia, podľa premiéra musia ostať plnohodnotným členom EÚ so svojimi právami aj povinnosťami.

 

Ako dodal, pokiaľ Londýn neaktivuje článok 50, nebudú žiadne, ani len neoficiálne rokovania o odchode a budúcich vzťahoch. Podľa premiéra sa lídri zhodli, že asi by nebolo správne, aby niekto rokoval o budúcich podmienkach, kým je Británia ešte členom. „Dvadsaťsedem štátov má jasno, očakávame jasné návrhy z britskej strany,“ dodal Fico. Dnes išiel zo stretnutia 27 jasný odkaz Veľkej Británii, ak chce prístup na vnútorný trh, musí rešpektovať štyri slobody, a nie vyberať si hrozienka, dodal premiér.


Takisto podľa Fica prevláda názor, že by nebolo správne, keby bola Veľká Británia predsedníckou krajinou EÚ v druhej polovici roka 2017. Myslí si, že ak by Briti predsedníctvo prebrať nemali, bolo by vhodné to ďalším krajinám oznámiť čím skôr. Zdôraznil však, že ešte žiadne definitívne rozhodnutie nepadlo.

Británia by mohla oznámiť vystúpenie z EÚ v septembri alebo októbri

 

Keďže chýba ešte veľa informácií, tento termín stále možno spochybniť. Slovenský premiér Robert Fico to dnes vyhlásil po rokovaní 27 členských štátov EÚ v Bruseli.

 

"Som rád, že táto diskusia bola absolútne vecná, nebola poznačená žiadnymi emóciami," dodal premiér.

 

"Od piatka preberáme predsedníctvo v Rade EÚ. Už viackrát som avizoval, že predsedníctvo bude poznačené vonkajšími faktormi," povedal Fico. Predseda vlády narážal na brexit, ktorý rezonoval počas celého summitu EÚ.

 

Prízvukoval, že v podstate prvýkrát v histórii sa musíme vyrovnať s odchodom člena EÚ, ktorý bol významným predstaviteľom z hľadiska ekonomiky. Británia však podľa premiéra potrebuje určitý čas, pokým bude notifikovať vystúpenie z EÚ. Únia podľa jeho slov momentálne očakáva britské návrhy.

 

Premiér upozornil na to, že kým sa tak stane, krajina je plnohodnotným členom EÚ so všetkými právami aj povinnosťami. O tom lídrov EÚ ubezpečil taktiež britský premiér David Cameron.

 

Ku konkrétnemu dátumu konania neformálneho summitu EÚ v Bratislave sa premiér nechcel vyjadrovať, avšak očakáva, že sa uskutoční v polovici septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona