Fico: Ku klimatickému balíčku zvolal do Bruselu koordinačné stretnutie V4

NETKY.SK • 22 Október 2014, 15:30 • 2 min
Fico: Ku klimatickému balíčku zvolal do Bruselu koordinačné stretnutie V4

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico zvolal na štvrtok 23. októbra v Bruseli koordinačné stretnutie Vyšehradskej štvorky ku klimatickému a energetickému balíčku Európskej únie s výhľadom do roku 2030. Ten bude jeden z hlavných bodov dvojdňového summitu európskych lídrov.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra táto diskusia súvisí s prípravou novej medzinárodnej dohody OSN o zmene klímy, ktorá má byť podpísaná v decembri 2015. Európska únia musí do marca budúceho roka ponúknuť svoj pohľad na to, ako chce k nej prispieť.
     

"Medzi členskými štátmi EÚ pretrvávajú rozdielne názory vo viacerých kľúčových častiach tohto rámca a pokiaľ niektoré štáty neurobia ústupky, tak nepredpokladám, že by mohlo prísť k dohode," reagoval k nastávajúcim rokovaniam v Bruseli na dnešnom európskom parlamentnom výbore.
     

Slovensko presadzuje prijatie iba jediného záväzného cieľa, a to je zníženie emisií skleníkových plynov o 40 percent oproti roku 1990. "Máme veľký problém, a tlačia na to najmä veľké štáty ako Nemecko, so záväzným cieľom, pokiaľ ide o obnoviteľné zdroje energie a pokiaľ ide o energetickú efektívnosť," priblížil Fico s tým, že ak bude v podmienkach Slovenska tento rámec nastavený veľmi prísne, tak to bude mať výrazné dosahy na konkurencieschopnosť priemyslu. "Sme prakticky jedna z najpriemyselnejších krajín v EÚ," upozornil.
     

Prijatie klimatického rámca Slovensko zároveň podmieňuje určitou mierou solidarity. Premiér trvá na vytvorení nových finančných nástrojov, ktoré budú určené na podporu priemyselných inovácií.
     

Krajiny V4, Rumunska a Bulharska v minulosti vyjadrili spoločnú snahu o zmäkčenie uvažovaných cieľov únie. V Bruseli si preto vyšehradské zoskupenie má určiť ďalší postup. V prípade rovnakého postoja sa podľa Fica stane Vyšehradská štvorka do určitej miery silným hráčom.

     

"Budeme si musieť povedať, či sme schopní presadiť, že jediný záväzný cieľ budú emisie a že tento cieľ je dostatočným stimulom na to, aby sa obnoviteľné zdroje samy o sebe rozvíjali," konštatoval Fico. Poukázal na to, že financovanie obnoviteľných zdrojov povedie k zdražovaniu elektrickej energie ako takej.
     

V balíčku sa okrem 40-percentného zníženia emisií skleníkových plynov navrhuje aj 27-percentný nárast podielu obnoviteľných zdrojov a 25-percentné zvýšenie energetickej efektívnosti.

 

Greenpeace Slovensko nesúhlasí s vyjadreniami premiéra. Jeho obavy považuje za neopodstatnené a nepodložené. Podľa organizácie slovenská vláda nemá žiadny dôvod blokovať tieto záväzné ciele. "Pre tvrdenia o tom, že ambiciózne klimatické a energetické ciele poškodia našu ekonomiku, nemá vláda k dispozícii žiadnu analýzu. Nestačí niečo tvrdiť, treba to aj niečím podložiť," upozornila hovorkyňa Miroslava Ábelová.
      

Poukázala na nedávnu štúdiu Ecorys pre Európsku komisiu, na základe ktorej sú obavy o odchod firiem mimo krajín EÚ pre klimatickú politiku neopodstatnené a nie je o tom žiadny dôkaz.
      

Za nepravdivé označilo Greenpeace Slovensko aj tvrdenie o tom, že obnoviteľné zdroje zvyšujú ceny elektriny. "Výkupné ceny elektriny zo slnka sú v súčasnosti extrémne nízke, veterná energia je od roku 2009 na Slovensku zablokovaná a okrem geotermálnej energie vyrábajú prakticky všetky obnoviteľné zdroje elektrinu lacnejšie ako Nováky alebo Mochovce," zdôraznila Ábelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona