Fico kritizuje pravicový reštrukturalizačný zákon: Je nespravodlivý, zvýhodňuje banky

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 15:08 • 2 min
Fico kritizuje pravicový reštrukturalizačný zákon: Je nespravodlivý, zvýhodňuje banky

BRATISLAVA – V súčasnosti platný zákon o konkurze a reštrukturalizácii z dielne pravicovej vlády je nespravodlivý.

slovakia

left justify in out

"Je to zákon, ktorý pred ostatnými veriteľmi, významne poškodzuje malých subdodávateľov, ktorí sú uspokojovaní len zlomkom skutočnej hodnoty ich pohľadávky voči reštrukturalizovanej firme," uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) pri hodnotení troch rokov pôsobenia jeho vlády.

 

"Ak táto nespravodlivosť zákona vyplávala na povrch pri posledných prípadoch reštrukturalizácie, sme pripravení, hoci aj v skrátenom legislatívnom konaní, reagovať. Na stredu (15. 4.) predseda Národnej rady (NR) SR zvolal schôdzu parlamentu, ktorá sa bude danou problematikou zaoberať," oznámil.

 

"Vyvinieme maximálne úsilie, aby sa na schôdzi okrem všeobecnej diskusie prerokovali aj realistické, legislatívne návrhy, ktoré chceme pripraviť buď na mimoriadnej schôdzi vlády v utorok (14.4.), alebo tak urobíme v stredu na riadnom rokovaní vlády a doručíme tieto návrhy na rokovanie parlamentu. Očakávame v tejto téme spoluprácu s opozíciou. Hovorím však veľmi otvorene: Nerealistické, protiprávne, geniálne riešenia z dielne science fiction budeme musieť odmietnuť," upozornil premiér.

 

Konštatoval zároveň, že schránkové firmy, hoci sú bežnou súčasťou podnikateľského sveta aj pri významných firmách, vytvárajú priestor na zakrytie skutočného majiteľa, a tak sa môžu zneužiť aj na pranie špinavých peňazí, alebo účasť verejne činných osôb v podnikaní, ktoré je zjavne v konflikte záujmov.

 

"Naša vláda reagovala na tieto tzv. schránky novelou zákona o verejnom obstarávaní, ktorá zakazuje schránkovým firmám účasť na verejnom obstarávaní. Chceme ísť aj ďalej, v stredu (15. 4.) prijmeme ďalší balík opatrení proti schránkovým firmám a predložíme ho na rokovanie NR SR, kde sa pokúsime získať širšiu politickú podporu, ako len hlasy našich poslancov," podčiarkol.

 

Vláda je podľa Fica rovnako aktívna aj pri riešení dôsledkov reštrukturalizácií niektorých súkromných firiem. "Podľa doterajšieho zákona prijatého ešte pred našou prvou vládou prebehlo už viac ako 500 reštrukturalizácií. Žiadna však nebola doteraz predmetom politickej diskusie, hoci máme veľa príkladov, kedy môžeme potvrdiť, že tieto reštrukturalizácie prebehli ako cez 'kopirák', rovnako ako tie, ktoré dnes sú predmetom politickej diskusie," zdôraznil.

 

Doteraz však podľa premiérových slov ani v jednom prípade opozícia neprejavovala tak úzkostlivý záujem o súkromný obchodný vzťah medzi súkromnou firmou a jej súkromnými dodávateľmi, hoci parametre niektorých reštrukturalizačných plánov boli úplne identické s tými, ktoré sú dnes tak široko medializované a komentované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies