Fico: Konsolidácia verejných financií nepôjde na úkor sociálnej oblasti

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 12:01 • 2 min
Fico: Konsolidácia verejných financií nepôjde na úkor sociálnej oblasti

BRATISLAVA - Sociálny systém na Slovensku neumožňuje žiadny priestor pre konsolidáciu. Vyhlásil to na dnešnom brífingu premiér Robert Fico (Smer-SD). Zároveň pripustil, že Slovensko potrebuje na udržanie cieľov v oblasti verejných financií v tomto roku získať približne jednu miliardu eur.

slovakia

left justify in out

"Sociálny systém neumožňuje žiadny priestor na konsolidáciu verejných financií. Úlohou ministerstiev je ponúkať riešenia, ako to urobiť, ale potom sú tu politici, ktorí musia povedať, či sú tieto riešenia adekvátne alebo neadekvátne," zdôraznil predseda vlády v súvislosti s uvažovanými zmenami v nastavení rodičovských prídavkov, ktoré predstavilo ministerstvo práce. "Musím vyhlásiť, že rodičovský príspevok bude zachovaný aj bez ohľadu na to, či pred jeho poberaním rodičia pracovali, alebo nepracovali," avizoval.

Vláda sa ale bude zaoberať zmenami v sociálnom systéme. V hre sú aktuálne tri otázky. Či sa pri rodičovskom príspevku nevrátia k režimu, ktorý platil v minulosti, kedy rodičia, ktorí pracovali pred poberaním rodičovského príspevku, ho neskôr poberali vyšší ako tí, ktorí nepracovali. "Toto je otázka, ktorou sa budeme zaoberať. Nechcem ale teraz povedať, aké rozhodnutie prijmeme," doplnil Fico.

Druhej téme, ktorej sa plánujú venovať, sú dávky v hmotnej núdzi. Ako premiér povedal, v tejto otázke sú pomerne ďaleko. Nová právna úprava bude požadovať od poberateľov dávky v hmotnej núdzi, aby odpracovali určitý počet hodín do mesiaca v prospech verejnosti. "Rovnako zvažujeme určité zásahy voči dávkam vtedy, ak dôjde k páchaniu priestupkov," priblížil. V tomto bode sa zatiaľ vláda zhoduje s návrhom rezortu práce. Fico však upozornil, že tieto opatrenia nebudú smerovať k nejakým úsporám, ktoré majú byť použité na konsolidáciu verejných financií. Mali by zostať v sociálnom systéme a použiť sa na posilnenie iných dávok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona