Fico kolaboruje s finančnými skupinami a zároveň je zbabelý

NETKY.SK • 14 September 2013, 16:48 • 2 min
Fico kolaboruje s finančnými skupinami a zároveň je zbabelý

BRATISLAVA - Politik, ktorému chýba základná odvaha obhájiť svoje rozhodnutia, nemôže stáť na čele vlády, komentuje Daniel Lipšic účasť Roberta Fica v diskusnej relácii TA3 bez politického oponenta.

slovakia

left justify in out

Premiér Fico sa usvedčuje nielen z kolaborovania s finančnými skupinami, ale aj z neuveriteľnej zbabelosti, vyhlásil predseda NOVA a nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Definitívnym dôkazom je podľa neho Ficova účasť v diskusnej relácii TA3 bez politického oponenta, ktorá sa odvysiela v nedeľu 15. septembra.

"Ignorovanie výzvy na televízny duel sa dalo očakávať, pretože Robert Fico je len bábkou finančných skupín, ktorým túto krajinu predal. Politik, ktorému chýba základná odvaha obhájiť svoje rozhodnutia, nemôže stáť na čele vlády. Svojim zajtrajším televíznym monológom potvrdil, že návrh na jeho odvolanie je opodstatnený," hovorí Lipšic.

Opozícia podala 13. septembra návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Pod návrh sa podpísali poslanci zo všetkých opozičných strán. Predseda parlamentu Pavol Paška musí takúto schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu. Opozícia Ficovi vyčíta, že podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský už raz zmenil svoje odôvodnenie, ako sa značka spoločnosti J&T Investment Advisors objavila v podpise elektronickej verzie dokumentu, ktorým vláda kúpu časti SPP odsúhlasovala. Pôvodne tvrdil, že vládny materiál vznikol doplnením tabuľky, ktorú ministerským úradníkom poslal Miroslav Haško. Ten v súčasnosti pôsobí na pozícii poradcu predstavenstva SPP, do ktorej ho z pôvodnej pozície odborníka na fúzie a akvizície v spoločnosti EPH nominovali práve predstavitelia EPH. Neskôr však svoje vysvetlenie zmenil a tvrdí, že materiál pripravovalo výlučne ministerstvo a jeho poradcovia Wood & Co. a White & Case po zapracovaní pripomienok rezortu financií. Dokument mal následne v SPP skontrolovať Haško a posúdiť, či zverejnením tohto materiálu nedôjde k úniku citlivých informácií, ktoré by mohli významne poškodiť SPP. Malatinský tiež tvrdí, že záverečnou kontrolou Haška na starom notebooku pôvodom z bývalej J&T Investment Advisors sa pôvodné údaje ministerstva prepísali na značku tejto spoločnosti. Materiál mal následne prejsť len finálnou kontrolou na ministerstve a dokument potom poputoval na rokovanie vlády.

Fico označil návrh opozície, ktorý je motivovaný aktuálnou kauzou okolo SPP, za absolútne absurdný. "Tento návrh je v podstate absolútne absurdný, to môže urobiť len slovenská opozícia," povedal Fico na piatkovej tlačovej konferencii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies