Fico: Koalícia sa rozhodla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií, už v stredu predstaví návrh

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 14:28 • 2 min
Fico: Koalícia sa rozhodla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií, už v stredu predstaví návrh

BRATISLAVA - Koalícia v stredu na vláde predloží ústavné riešenie zrušenia tzv. Mečiarových amnestií. Oznámil to po dnešnom rokovaní koaličnej rady predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.

slovakia

left justify in out

„V stredu na vláde predložíme ústavné riešenie, ako je možné zrušiť amnestie. Došlo medzi nami k dohode, ktorá umožňuje schváliť na rokovaní vlády novelizáciu ústavy a príslušné rozhodnutie, ktoré bude viesť k zrušeniu,“ povedal Fico s tým, že teraz sa ukáže, či opozícii skutočne ide o zrušenie amnestií, alebo len o politikárčenie. Dodal, že bližšie bude informovať v stredu ráno pred rokovaním vlády na tlačovej besede. „Rozhodli sme sa ústavnou cestou pristúpiť k zrušeniu amnestií,“ uviedol predseda vlády.

 

"Vládna koalícia sa rozhodla ústavnou cestou pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Očakávam v tomto aj konštruktívny prístup opozície," povedal Fico.

 

Koalícia už minulý týždeň hovorila, že hľadá právne čistý spôsob zrušenia Mečiarových amnestií. Na stole bol návrh Smeru-SD, podľa ktorého by Ústavný súd SR mal dostať právomoc rozhodnúť o zrušiteľnosti amnestií ešte predtým, ako budú poslanci hlasovať. Most-Híd mal opačný návrh, aby poslanci najskôr zrušili Mečiarove amnestie a potom by ústavný súd ich rozhodnutie preskúmal.

 

Smer-SD dlhodobo tvrdil, že Mečiarove amnestie sú amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o ich zrušiteľnosti pochybuje. Podpredseda Smeru-SD a minister kultúry Marek Maďarič sa však nedávno vyjadril, že ak by bol poslancom, hlasoval by za zrušenie. O zrušení hovorí aj poslanec Smeru-SD a mediálny poradca predsedu vlády Erik Tomáš.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona