Fico: Klausová veľvyslankyňou? Dobrý nápad

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 09:23 • 2 min
Fico: Klausová veľvyslankyňou? Dobrý nápad

PRAHA - Livia Klausová by ako veľvyslankyňa Českej republiky v Bratislave bola prijatá veľmi dobre, povedal v rozhovore pre denník Mladá fronta DNES slovenský premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Domnieva sa, že by to ľudia vnímali ako prejav úcty voči Slovensku. Fico vyhlásil, že tí, čo prišli s týmto návrhom, prejavili veľký cit pre české a slovenské vzťahy. Klausovú ako veľvyslankyňu presadzuje český prezident Miloš Zeman.

"Myslím si, že by to bola veľmi renomovaná nominácia a že by bola prijatá veľmi dobre. Vieme, že je to Slovenka, navyše je to manželka veľmi známeho bývalého prezidenta Českej republiky. Ľudia by to určite vnímali ako prejav úcty voči Slovenskej republike," uviedol Fico v interview, ktoré spravodajský server iDNES.cz zverejnil v noci nadnes.

"Určite by bola takto vnímaná aj v diplomatickom zbore, ktorý pôsobí na území Slovenska. To je však môj osobný názor, rozhodne sa do toho Českej republike nehodlám pliesť," povedal slovenský premiér. Zdôraznil, že je suverénne právo Českej republiky vybrať veľvyslanca v inej krajine podľa vlastného uváženia a do výberu nemôže žiadny politik inej krajiny hovoriť.

"Opäť osobný názor - mne sa to páči. Je to taký dobrý nápad. Ale už je na Českej republike, či ho uskutoční, alebo nie," hovorí Fico.

Pokiaľ má hovoriť o výbere slovenských veľvyslancov v Českej republike, priznáva, že je preňho dôležitou krajinou. "Vždy, keď sa dostávame k úvahám, kto bude veľvyslancom Slovenska v Prahe, tak trikrát meriame, než sa rozhodneme," uviedol predseda slovenskej vlády pre Mladú frontu DNES.

Spor o obsadenie postu veľvyslanca na Slovensku sa začal medzi ministrom zahraničných vecí Karlom Schwarzenbergom a prezidentom Milošom Zemanom niekoľko týždňov po jeho nástupe na Hrad, vysvetľuje iDNES.cz. 

Zeman vyhlásil, že by v Bratislave rád videl manželku exprezidenta Klausa Liviu, ktorá ho podporila v prezidentskej kampani. To však Schwarzenberg odmietol s tým, že zastúpenie Česka by podľa neho mali viesť skúsení kariérni diplomati.

Šéf českej diplomacie v sobotu pre Mladú frontu DNES povedal, že dohoda o osobe veľvyslanca v SR toho času ešte nie je. "K žiadnemu posunu nedošlo". Nijaké stretnutie so Zemanom nie je v pláne a ani termín, dokedy chce spor vyriešiť, vraj nemá. "Možno to bude trvať rok, dva. Neviem," doplnil Schwarzenberg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies