Fico: KDH a OĽaNO-NOVA sa prihlásili k povinným kvótam pre utečencov

NETKY.SK • 24 September 2015, 17:11 • 2 min
Fico: KDH a OĽaNO-NOVA sa prihlásili k povinným kvótam pre utečencov

BRATISALVA - Opozičné hnutie KDH a zoskupenie OĽaNO-NOVA sa dnes prihlásili k rešpektovaniu povinných kvót na prerozdelenie utečencov a k ich realizácii na území Slovenska.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na tlačovej konferencii v parlamente. Reagoval na kritiku opozície, ktorej sa nepozdáva, že Slovensko podá žalobu v súvislosti s prijatím povinných kvót.

 

"Slovenská verejnosť musí vedieť, že keby tieto politické strany boli súčasťou vlády, tak už súhlasia s tým, že musí na Slovensko prísť na základe určitého diktátu veľký počet ľudí, o ktorých nič nevieme. Že títo ľudia tu musia byť umiestnení so všetkými dôsledkami, ktoré to pre SR môže mať," uviedol.

Pripomenul, že opozícia spolu so Smerom-SD hlasovala v parlamente za odmietnutie povinných kvót. Dnes podľa neho prezliekli kabát. "Opozičné strany rýchlo opustili svoj postoj. Kým im to vyhovovalo, hovorili povinným kvótam nie. Teraz začínajú útočiť na vládu za to, že chceme svoj zásadový principiálny postoj k povinným kvótam dotiahnuť do konca. My stojíme za Slovenskom. Opozičné strany Slovensko opustili, lebo si myslia, že na tom môžu naháňať politické body," vyhlásil na tlačovej konferencii Fico.

 

KDH dnes vyhlásilo, že väčšinové rozhodnutie ministrov vnútra EÚ o prerozdelení migrantov na základe povinných kvót hnutie neteší, ale rešpektuje ho. Ficovu neochotu postupovať podľa tohto verdiktu považujú kresťanskí demokrati za krok proti zmluve o EÚ a proti našim záväzkom. Podľa lídra KDH Jána Figeľa dostáva Fico Slovensko do izolácie.

 

Igor Matovič z OĽaNO pripomenul, že Fico súhlasil s Lisabonskou zmluvou, ktorá umožňuje väčšinové rozhodovanie. "Dnes teda nemôžeme samostatne rozhodovať vo veci, ktorú dnes on kritizuje. Súhlasil s pravidlami, ktoré umožňujú diktát EÚ," zdôraznil Matovič.

 

Fico trvá na tom, že od Národnej rady SR vláda dostala mandát na to, aby odmietla povinné kvóty. Kroky, ktoré jeho kabinet robí, majú podľa Fica chrániť záujmy Slovenska. Premiér zároveň pripomína, že jeho vláda zdôrazňuje potrebu solidarity s tými, ktorí pomoc potrebujú. Naďalej však avizuje podanie žaloby. Prirovnáva ju k odvolaniu, ktoré môže využiť každý človek, ktorý prehrá súdny spor na prvom stupni.

 

"Prečo kritizujú niekoho, že ide využiť žalobu? Budeme kritizovať človeka, ktorý prehrá súdny spor na prvom stupni, za to, že podá odvolanie? Veď to odvolanie je na to, aby chránil svoje práva na vyššom stupni. A ak dnes umožňuje európska legislatíva podanie žaloby proti rozhodnutiu, ktoré sa nám nepáči, nikto nám to nemôže vyčítať. Na to máme jednoducho právo," vyhlásil na Hodine otázok Fico s tým, že keby to európska legislatíva neumožňovala, Slovensko by žalobu podať nemohlo.

 

Trvá na tom, že v boji proti povinným kvótam musíme byť dôslední. "Musíme využiť všetky možnosti, ktoré nám legislatíva umožňuje," doplnil. Na adresu opozície uviedol, že sú to farizeji. "Nikdy im nebude nič dobré. Kritizujú nás za to, že plníme sľuby," povedal Fico. Podľa neho by opozícia nebola spokojná, ani keby vláda rešpektovala povinné kvóty. "Povedali by, že sme pustili do gatí," podotkol premiér.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona