Fico: Každý preukáže solidaritu, ale sami si vyberieme, ako má vyzerať

NETKY.SK • 4 November 2016, 19:21 • 2 min
Fico: Každý preukáže solidaritu, ale sami si vyberieme, ako má vyzerať

BRATISLAVA/VALLETTA – Obe krajiny, ako Holandsko, tak aj Malta, privítali slovenskú iniciatívu i napriek vlastným predstavám ohľadom migrácie. Slovenský premiér Robert Fico to povedal po dnešnom stretnutí predsedníckeho tria v Rade EÚ v maltskej Valette. Ako uviedol, využil príležitosť a na stretnutí predstavil návrh slovenského predsedníctva.

slovakia

left justify in out

"Navrhujeme, že každý bude musieť preukázať nejakú mieru solidarity, ale sami si vyberieme, ako tá solidarita má vyzerať. Ak nechceme prijať migrantov, a my nechceme, tak môžeme napríklad poslať viac policajtov, môžeme dať viac finančných prostriedkov, môžeme dať viac odborníkov, tá solidarita sa dá prejaviť aj napríklad mechanizmom, ktorý máme v Gabčíkove, že pomáhame Rakúsku so žiadateľmi o azyl, ale principiálne opakujem znovu, som proti povinným kvótam a nikto nemôže nútiť suverénnu krajinu, aby navozila na svoje územie ľudí na základe rozhodnutia Rady ministrov vnútra. Jednoducho s týmto ja nemôžem nikdy súhlasiť," prízvukoval slovenský premiér.

 

Súhlasil so slovami maltského premiéra Josepha Muscata, že momentálne nemáme nič, pretože kvóty sú mŕtve, nikto ich nerešpektuje a návrh Európskej komisie, ktorý hovorí o povinných kvótach do budúcnosti vrátane pokút, nemá podporu. Zdôrazňoval, že je potrebné hľadať kompromis, ktorý vidí v tzv. efektívnej solidarite, teda myšlienke založenej na tom, že každá krajina by mohla solidaritu vyjadriť svojim vlastným spôsobom.

 

"Principiálny postoj mojej vlády aj mňa osobne v tomto duchu poznáte. Patrím medzi tých predsedov vlády, ktorí odmietajú povinné kvóty," dodal premiér.

 

Spolu so svojim holandským partnerom Markom Ruttem a maltským premiérom Josephom Muscatom ďalej diskutovali aj o externých témach, ako sú prezidentské voľby v Spojených štátoch, politická situácia v Taliansku či vo Veľkej Británii. "Bolo to mimoriadne otvorené stretnutie a ukazuje sa, že nás čakajú veľmi ťažké politické diskusie na summite, ktorý bude v decembri," konštatoval Robert Fico. Budúci týždeň by mal v Bratislave prijať hlavného britského vyjednávača, ktorý má na starosti vzťah medzi EÚ a Veľkou Britániou.

 

Ako holandský, tak aj maltský premiér pochválili priebeh slovenského predsedníctva a spolu vyzdvihli jeho doterajšie úspechy, najmä dosiahnutie dohody v otázke Pohraničnej a pobrežnej stráže a Parížskej dohody o klimatických zmenách.

 

Obaja priznali, že v otázke migrácie sa názory členských krajín EÚ líšia, budú sa však snažiť hľadať kompromis. Holandský premiér uviedol, že predstavitelia EÚ sú pripravení na to, aby si udržali dobré vzťahy s Tureckom.

 

"Máme spoločné stanovisko na brexit, 27 krajín dokázalo dospieť k jednotnému stanovisku, ale v otázke migrácie musíme prejsť ešte dlhú cestu," dodal na margo migrácie maltský premiér.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies