Fico: Jedným z najväčších problémov je nesúlad vzdelávania s potrebami praxe

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:41 • 2 min
Fico: Jedným z najväčších problémov je nesúlad vzdelávania s potrebami praxe

BRATISLAVA – Jedným z najväčších problémov na Slovensku pri otázke nezamestnanosti je nesúlad vzdelávania s potrebami praxe. A teda, že je veľa nezamestnaných, ktorí však majú ukončené stredoškolské či vysokoškolské vzdelanie. Počas dnešnej konferencie v Bratislave, venovanej Národnej stratégii zamestnanosti, to zdôraznil premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Nie vždy platí, kto má vzdelanie, má automaticky aj prácu," konštatoval predseda vlády. Aj na tento problém má preto reagovať pripravovaná stratégia zamestnanosti. Napríklad na výjazdovom rokovaní vlády SR v Žiline kabinet podľa Fica zistil, že v rámci jedného úradu práce bolo z 11.500 nezamestnaných 10.000 ľudí, ktorí mali stredné alebo vysokoškolské vzdelanie. "Potom si musíme postaviť otázku, pre koho boli pripravovaní?" dodal premiér.

 

Slovenské školstvo tak podľa neho v súčasnosti ročne vypúšťa obrovské množstvo politológov, právnikov či sociálnych pracovníkov, ktorí nemajú možnosť uplatniť sa. "Slovensko je najpriemyselnejšia krajina v EÚ, potrebujeme najmä technicky zdatných ľudí," opísal Fico.

 

Preto podporuje opatrenia, ktoré nastolil minister školstva Peter Pellegrini, a verí, že jeho nasledovník v nich bude pokračovať. Zároveň pripomenul, že vláda má v záujme podporovať firmy, ktoré sa rozhodnú ísť do duálneho vzdelávania. Mali by pre ne fungovať rôzne daňové úľavy. "Toto je cesta, ako spojiť školstvo s firmami," doplnil premiér. 

 

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) súčasne zdôraznil, že jeho cieľom je dosiahnuť na Slovensku v čase, keď bude táto vláda končiť, vývoj nezamestnanosti na priemere eurozóny. "Ten cieľ tu je a ja som presvedčený, že ho dokážeme naplniť," avizoval šéf rezortu práce. 

 

Prvé legislatívne opatrenia, ktoré by chcel prijímať po schválení stratégie, by sa mali týkať najmä sociálnej ekonomiky čiže problému dlhodobo nezamestnaných. "K tomu budeme už možno v priebehu budúceho roka pripravovať legislatívu," priblížil Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona