Fico: Je správne, že polícia dlhšie zbierala dôkazy o bitke v Nitre

NETKY.SK • 29 Január 2014, 17:28 • 2 min
Fico: Je správne, že polícia dlhšie zbierala dôkazy o bitke v Nitre

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico považuje za správne, že v prípade prvého útoku údajných neonacistov na ľudí zo študentského baru v Nitre sa dlhšie zbierali dôkazy, teda posudky, aby bolo možné vzniesť obvinenia z pokusu o ťažké ublíženia na zdraví.

slovakia

left justify in out

"Aby títo ľudia mohli byť prísnejšie kvalifikovaní z hľadiska ich konania, ako by sa stalo, keby niekto chcel tento prípad vybaviť za tri alebo štyri týždne a dať to do šuflíka ako hotovú vybavenú vec," povedal Fico na tlačovej besede. Polícia zadržala a obvinila päticu mužov podozrivých z prvého útoku pred barom až teraz v januári po medializácii videa s bitkou, hoci útok sa stal už začiatkom októbra. Fico si myslí, že by bolo výsmechom, ak by sa na tento prípad "hneď pozrel len tak laicky" a povedal, že ide len o ublíženie na zdraví, nebodaj prekvalifikovať ho len na nejaký priestupok. "Ak by zrazu mohol niekto takto zaútočiť na ľudí a skončil by priestupkovo stíhaný, alebo iba za trestný čin ublíženia na zdraví," dodal Fico. Polícii preto trvala práca dlhšie, získavala dôkazy, najmä posudky, aby sa konanie agresorov dalo posúdiť vážnejšie.

Fico odsudzuje každého, kto robí zle. Považuje za veľmi zlé, ak človek ide na Slovensku do reštaurácie alebo si posedieť s priateľmi a zabaviť sa a napokon sa stane terčom brutálneho útoku alebo ponižovania. "Ak niekto nemá problém dať facku žene, to len svedčí o tom, čo to je za človeka," povedal Fico s tým, že odsudzuje takéto prejavy bez ohľadu na to, kto ich robí. Na kamerovom zázname z bitky vidieť, ako jeden z útočníkov neváhal udrieť ženu.

Za výtržnosti a útoky, ktoré sa stali v Nitre vlani v októbri 2013 a na Nový rok, policajti obvinili siedmich mužov. Totožnosť ďalšieho podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zisťujú. Denník Sme, ktorý o prípade informoval ako prvý, písal o tom, že ide o údajných neonacistov, ktorí sa zameriavajú na jeden študentský podnik v Nitre. Prvý prípad sa stal 5. októbra 2013 asi o 23:30 v priestoroch nočného baru. Partia mladých mužov po hádke s obsluhou na ňu zaútočila, troch zranila. Druhý incident sa odohral 1. januára asi o pol štvrtej nadránom. Trojica mladíkov sa dobýjala do nočného klubu a poškodila okná. Majiteľ podniku sa snažil výtržníkov odfotiť - výtržníci ho napadli a zlomili mu nohu. "Ani v jednom z prípadov neboli preukázané znaky extrémizmu," povedala nitrianska policajná hovorkyňa Božena Bruchterová.

Vyšetrovateľ v utorok 28. januára obvinil päť osôb zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Ide o 24-ročného Dušana V., 21-ročného Petra S., 26-ročného Borisa H., 33-ročného Martina B. a 24-ročného Michala P. Zatiaľ sú v cele policajného zaistenia, je na nich návrh na väzobné stíhanie. V druhom prípade obvinili 23-ročného Jána Ď. a 26-ročného Petra S. pre zločiny ublíženia na zdraví a výtržníctva. Stíhajú ich na slobode. Polícia v súvislosti s týmto nočným barom riešila v minulom roku štyri priestupky proti majetku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona