Fico: Je šokujúce, že sa teraz začíname baviť o ochrane schengenskej hranice

NETKY.SK • 17 December 2015, 15:34 • 2 min
Fico: Je šokujúce, že sa teraz začíname baviť o ochrane schengenskej hranice

BRUSEL - Za šokujúci označil premiér Robert Fico fakt, že Európska únia začína iba teraz debatovať o ochrane schengenskej hranice.

slovakia

left justify in out

"Je úplne preukázateľné, že niektoré krajiny pri tom absolútne zlyhali," uviedol pred začiatkom dnešného dvojdňového summitu EÚ v Bruseli, na ktorom sa bude preberať aj problematika migrácie.

 

"V tomto okamihu nie sme schopní garantovať bezpečnosť schengenskej hranice, čo je neakceptovateľné," podčiarkol. Zároveň privítal, že sa na to začína klásť čoraz väčší dôraz. Na druhej strane považuje za obrovské zlyhanie, že sa EÚ do takéhoto stavu dostala.

 

Diskusie na summite sa zamerajú aj na budovanie hotspotov v Grécku a Taliansku za účelom identifikácie a registrácie migrantov. Naplánovaných je ich 11. "Musíme ich naštartovať, nie je možné, aby po toľkých mesiacoch fungovali iba dva," zdôraznil Fico.

 

Druhou veľkou témou zasadnutia Európskej rady je Energetická únia. Premiér označil za úspech, že sa túto tému podarilo Vyšehradskej skupine dostať na program rokovania.

 

"Budeme klásť jednoduchú otázku - do akej miery je projekt Nord Stream 2 v súlade so zásadami Energetickej únie, a do akej miery je v súlade s doterajšou politikou voči Ukrajine. Na jednej strane všetci hovoríme, že jej treba pomôcť, že treba podporovať ukrajinskú ekonomiku, ale pri realizácii Nord Stream 2 príde Ukrajina na tranzitných poplatkoch o 2 miliardy eur," vysvetlil, pričom poznamenal, že Slovensko pomáha Kyjevu reverzným tokom plynu.

 

Upozornil, že Nord Stream 2 nie je v súlade s politikou ani s princípmi Energetickej únie. "Sme principiálne proti tomuto projektu, lebo poškodzuje aj Slovenskú republiku," deklaroval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies